Binnenland
NTR

Hoe financieel onafhankelijk zijn vrouwen anno 2018?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe financieel onafhankelijk zijn vrouwen anno 2018?

Als vrouw op eigen benen staan, dat is in Nederland helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ongeveer de helft van alle Nederlandse dames verdient niet genoeg geld om voor zichzelf te kunnen zorgen. Toch is in Nederland veel veranderd sinds de jaren vijftig. In die tijd is het recht van de vrouw het aanrecht. Die tijden zijn voorbij. Maar hoeveel is er nou daadwerkelijk veranderd?

Kampioen deeltijdwerken

Sinds de laatste feministische golf hebben vrouwen in Nederland flinke vooruitgang geboekt. Vrouwen onder de 45 jaar zijn tegenwoordig zelfs hoger opgeleid dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. En toch is de realiteit anno 2018 dat de meeste mannen de belangrijkste kostwinner zijn in een gezin, want Nederlandse dames zijn kampioen deeltijdwerken in heel Europa.

Kwetsbare vrouwen

Het stereotype van de zorgende vrouw zit nog altijd in de weg. Bijna de helft van de mannelijke bevolking vindt dat vrouwen hier beter in zijn en bijna 20 procent van alle Nederlanders vindt zelfs dat vrouwen helemaal niet moeten werken als ze kleine kinderen hebben. Dat hoeft niet erg te zijn, veel vrouwen kiezen hier bewust voor, maar ze zijn een stuk kwetsbaarder hun relatie stukloopt. Dat overkomt vier op de tien stellen. En dan heb je als vrouw - nog steeds - een groot probleem.

{iframe "https://datawrapper.dwcdn.net/jWQjV/1/" height="600" }

Wie beheert de pot?

Financieel gedragstrainer Annemarie Reintjes vertelt in NTR Focus over de financiƫle (on)afhankelijkheid van vrouwen toen en nu. Dat doet ze samen met Denise van Laar, zij maakte voor Kasboekje van Nederland een uitzending rondom de vraag: 'Wie beheert de pot?'.

Kasboekje

Bekijk meer over dit onderwerp, met oude archiefbeelden uit de jaren vijftig en zestig, op NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie