Binnenland
NOSNTR

De vogelgriep verspreidt razendsnel; vaccin is in ontwikkeling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De vogelgriep verspreidt razendsnel; vaccin is in ontwikkeling

Boeren in de pluimveesector houden hun hart vast: de vogelgriep verspreidt zich razendsnel waardoor er al meer dan honderdduizenden vogels zijn gedood. Nancy Beerens is vogelgriepexpert op de Wageningen Universiteit en houdt zich bezig met het ontwikkelen van een vaccin tegen de vogelgriep.

Vogelgriep slaat toe; boeren houden hun hart vast

Video niet beschikbaar

In Nieuws en Co vertelt Beerens over de ontwikkeling van het vaccin. "We maken ons natuurlijk zorgen. Het virus is nu in een pluimveerijk gebied gevonden, in Lunteren. Het virus zelf wordt overgebracht door wilde vogels, maar als het eenmaal op zo'n bedrijf terecht komt kan het zich ook tussen bedrijven gaan verspreiden. Dat is waar we heel erg bang voor zijn op dit moment."

Vaccin

Beerens onderzoekt potentieel besmette vogels in een lab. "In deze zomer gaat er een vaccinatie experiment lopen. Die is in opdracht van het ministerie van Landbouw en daarin gaan er drie vaccins getest worden. We hebben een selectie geprobeerd te maken en of de vaccins in potentie zouden werken. Dat zijn vaccins die in het buitenland beschikbaar zijn en vaccins die nét gereed zijn tegen dit virus die we zouden kunnen gaan testen." Of het een succes is moet nog uit de tests blijken. "Het moet ook beschermen tegen verspreiding, niet alleen tegen besmetting."

Weerstand

"Het belangrijkste is dat het virus heel erg snel muteert. dus als je een vaccin ontwikkelt en tegen de tijd dat dat gereed is is het virus al is veranderd. Er zijn nu wel nieuwe type vaccins in de maak waarvan we hopen dat ze wat breder werkzaam zijn, dus dat ze langer werkzaam zijn tegen ziekte en verspreiding." Aldus Beerens.

Er is veel weerstand tegen vaccineren van vogels en kippen. Maar wat zijn de gevolgen als we dit niet doen? Beerens vertelt. "De gevolgen zullen zich met name op het gebied van handel bevinden. Nederland accepteert natuurlijk heel veel pluimvee en stuurt veel pluimvee naar het buitenland. Binnen de EU is afgesproken dat we pluimvee niet vaccineren. Juist omdat men bang is dat je dan op die manier het virus zou kunnen binnenslepen in een land als je een vaccin hebt wat niet heel goed beschermt tegen verspreiding van zo'n virus. In de EU wordt nu toch gesproken op bestuursniveau over verandering van die regels. In allerlei verschillende landen gaan vaccinatie experimenten lopen. Want ook Frankrijk en bijvoorbeeld Italië zijn heel hevig getroffen door de vogelgriep dit jaar."

item vogelgriep

Ster advertentie
Ster advertentie