Achtergrond
EO

Baudet: 'Rechter moet niet op de stoel van wetgever gaan zitten'

foto: Robin van Lonkhuijsen, ANPfoto: Robin van Lonkhuijsen, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Baudet: 'Rechter moet niet op de stoel van wetgever gaan zitten'

De rechter moet niet op de stoel van de wetgever gaan zitten, vindt fractieleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hij stelt dat het Hof zich voor het karretje heeft laten spannen van een belangengroep, in de uitspraak rond het klimaatbeleid van de overheid.

Video niet beschikbaar

Urgenda spande een zaak aan, omdat Nederland de afspraak niet haalt om in 2020 een kwart minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. Het gerechtshof stelde de belangengroep in het gelijk, zodat de overheid zich harder moet gaan inspannen. Baudet: ''Het is een zeer gevaarlijke uitspraak, omdat je meer politiek beleid doorgedrukt kan gaan krijgen via de rechter. Denk bijvoorbeeld aan de belofte om 2 procent uit te geven aan de NAVO. En er zijn tal van andere onderwerpen denkbaar. Dat moeten we niet willen.'' De politicus vindt dat de Tweede Kamer leidend moet zijn in beleidskeuzes.

Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks vindt de interventie van de rechter wél logisch. ''Als de politiek haar macht niet gebruikt, dan is de rechter in Nederland degene die de keuzes maakt. Dat hebben we eerder gezien bij euthanasie en abortus. We hebben als politiek jarenlang veel beloofd, en niet geleverd. Nu zegt de rechter omwille van bescherming van de burgers en de leefomgeving: nu moet u handelen.''

Mag de rechter zich bemoeien met klimaatbeleid?

Ster advertentie
Ster advertentie