Achtergrond
Zwart

Beleidsmedewerker Sofie Croonenberg: 'We moeten ervoor zorgen dat alles goed geregeld is voor onszelf en voor mensen op de vlucht'

  1. Nieuwschevron right
  2. Beleidsmedewerker Sofie Croonenberg: 'We moeten ervoor zorgen dat alles goed geregeld is voor onszelf en voor mensen op de vlucht'

De huizenmarkt, bestaanszekerheid, klimaat en migratie zijn de belangrijkste onderwerpen van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Stichting Vluchteling wil de stem van vluchtelingen versterken en medemenselijkheid mee laten wegen, met een stemwijzer over het onderwerp. Beleidsmedewerker Sofie Croonenberg van Stichting Vluchteling is te gast om hierover te praten.

Partijprogramma’s

"In debatten gaat het weinig over Europa en vaak over de situatie in Nederland", zegt Croonenberg. "Dat zie je ook in de partijprogramma’s terug. Het gaat over het woningtekort, de spreidingswet, opvangcentra en toegang tot werk waar Europese richtlijnen voor zijn."

Volgens Croonenberg wordt er altijd wel iets gezegd over conflictgebieden en ontwikkelingssamenwerking, maar er wordt niet altijd erkend dat het aantal conflicten momenteel hoger is dan ten tijden van de Tweede Wereldoorlog. Het aantal conflicten neemt niet alleen toe, maar ze duren ook nog eens langer. "Waarom staat dát niet in het verkiezingsprogramma? Het is de realiteit waar we in leven."

Video niet beschikbaar

Kieswijzer

Stichting Vluchteling heeft een stemwijzer gemaakt over het onderwerp vluchtelingen. Croonenberg: "We hebben eerst gekeken naar wat wij belangrijk vinden: wat zijn de punten waarvan we willen dat de partijen zich erover uitspreken? Dat heeft geleid tot 10 stellingen." De stellingen gaan bijvoorbeeld over ontwikkelingssamenwerking, het stoppen van pushbacks en grensgeweld. “We hebben de stellingen getoetst in alle partijprogramma’s en de partijen die het vaakst positief staan tegenover vluchtelingen zijn BIJ1, Partij voor de Dieren, GroenLinks-PvdA en Volt.”

Video niet beschikbaar

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

De Nacht is ZWART

Ster advertentie
Ster advertentie