Naar homepage
Achtergrond

Kinderpardon-resolutie in aantocht op CDA congres
EO

foto: ANP KOEN VAN WEELfoto: ANP KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderpardon-resolutie in aantocht op CDA congres

Voor het volgende CDA-congres in februari wordt door lokale afdelingen een kinderpardon-resolutie voorbereid. Dat liet Sandra Wolvekamp, CDA-fractievoorzitter in Meppel en woordvoerder namens verschillende CDA ‘kinderpardongemeentes’, weten in Dit is de Dag.

“De kern is dat er een oplossing moet komen voor kinderen die geworteld zijn,” zegt Sandra Wolvekamp. “Veel lokale CDA’ers zijn begaan met dit onderwerp, dus het verspreidt zich makkelijk door het land. Het is een ingewikkeld onderwerp, maar we zien dat het nu niet goed gaat. Dat signaal willen we afgeven. We hebben vertrouwen dat onze Haagse fractie er ook mee aan de slag gaat.”

Vandaag, op de dag dat een Armeens gezin met drie in Nederland geboren kinderen is uitgezet, pleiten ChristenUnie en D66 voor een uitzetstop zolang de politiek er nog niet uit is. Dit weekend maakte het CDA een draai en pleitte ook CDA-asielwoordvoerder Madeleine Van Toorenburg voor een ruimer kinderpardon. Maar voor een uitzetstop wil het CDA nog niet pleiten, zolang de VVD dat ook niet wil.

Persoonlijk is Sandra Wolvekamp wel voor een uitzetstop: “Je wilt dat er een oplossing komt. Dan is het logisch dat je geen kinderen uitzet. Het is treurig dat er vandaag weer kinderen weggestuurd zijn.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Electoraat

Politicoloog Jasper Klapwijk heeft als voorzitter van het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt ook gelobbyd voor een ruimer kinderpardon. “Er zijn meer dan 100 CDA-afdelingen die een kinderpardon-motie gesteund hebben. En we zitten in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Het CDA is een grote lokale partij. De partijtop heeft een andere electorale afweging dan een lokale afdeling. Sybrand Buma schat het electoraat rechtser in dan het kader en ik denk dat hij daar gelijk in heeft.”

Volgens Klapwijk steunt zo’n derde deel van de landelijk CDA-kiezers een ruimer kinderpardon. De partij zit in een lastige positie: “In een provincie als Overijssel lijd je echt pijn als je niet voor een ruimer kinderpardon bent," aldus Klapwijk. "De hele statenfractie is daar voor. En in de Achterhoek ook. Daar is vandaag naar aanleiding van de draai van het CDA gezegd: Gezinnen die de protestantse kerk daar ondersteunt, hebben nu een bepaalde verwachting gekregen.”

Luister het hele gesprek hier terug

Ster advertentie
Ster advertentie