Achtergrond

Mediaforum: 'wij brengen veiligheid burgemeester Aboutaleb niet in gevaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'wij brengen veiligheid burgemeester Aboutaleb niet in gevaar'

Journalist Willem Feenstra vindt niet dat zijn berichtgeving in de Volkskrant de veiligheid van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in gevaar brengt. De krant publiceerde vanmorgen uit een geheim rapport van de Rotterdamse Rekenkamer waaruit blijkt dat de digitale beveiliging van Aboutaleb al jaren onnodig zwak is. Critici vragen zich af of de krant terughoudender had moeten zijn.

Adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, Pieter Klein, zei in het Mediaforum dat media terughoudend moeten zijn bij berichtgeving over veiligheid en de beveiliging van personen. "Het is goede journalistiek maar ik weet niet of je specifiek op de persoon van Aboutaleb had moeten inzoomen."

Uit het artikel blijkt dat hackers relatief makkelijk toegang kunnen krijgen tot de email en agenda van Aboutaleb. Daardoor zouden mensen met kwade bedoelingen precies weten wanneer de burgemeester zich waar bevindt.

Relevant

Volgens Feenstra is vooraf bij de Volkskrant goed over de publicatie gesproken. Hij rechtvaardigt het artikel omdat de gemeente twee jaar geleden al door de Rotterdamse Rekenkamer is gewaarschuwd dat Aboutaleb kwetsbaar is als het gaat om de beveiliging van de gemeentelijke ict-systemen. De kritiek op de zwakke beveiliging is volgens Feenstra niet nieuw maar er is niets met eerdere waarschuwingen gedaan. Dat maakte het voor de Volkskrant relevant om te publiceren.

Getoetst

Feenstra benadrukt dat de gepubliceerde gegevens zijn goed gekeurd door de Rekenkamer en binnenkort ook door het instituut zelf openbaar worden gemaakt. De details uit het rapport zijn aan de hand van criteria van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB) getoetst en geschikt bevonden voor publicatie zonder dat het personen in gevaar brengt. Een ander rapport met daarin technische details over de manier waarop hackers toegang kregen tot de elektronische agenda en e-mailaccount van Aboutaleb, ligt opgeslagen in een kluis en is niet door de Volkskrant ingezien.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie