Achtergrond

'Van de Randstad naar Friesland is verder dan andersom'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Van de Randstad naar Friesland is verder dan andersom'

[KRO-NCRV] Het nieuwe kabinet moet meer oog hebben voor de ontwikkelingen in de randen van Nederland. Daarvoor pleitte hoogleraar Bettina Bock van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag in Stand.nl op NPO Radio 1. Dat is nodig omdat de kloof anders steeds groter wordt.

De hoogleraar heeft kritiek op het huidige kabinetsbeleid. “Politici kennen de problemen niet. Ze denken alleen: het noorden, dat is ver weg. Dat is natuurlijk onzin. In Nederland is niks ver weg.”

Met name in het noorden van het land wonen steeds minder mensen. De stad Groningen is de enige uitzondering, maar dat komt volgens haar onder andere omdat de universiteit nog voor veel werkgelegenheid zorgt. “We zien dat jongeren hier naartoe trekken voor hun studie, maar vervolgens vertrekken ze weer omdat ze geen werk kunnen vinden.”

Belastingverlichting voor de regio

Om de regio’s buiten de Randstad populairder te maken pleit ze voor verschillende regelingen. “Je zou kunnen denken aan belastingvrijstellingen voor bedrijven in krimpregio’s. Ook de verhuurders heffing voor woningcorporaties in deze gebieden moet je afschaffen. Vaak zijn deze organisaties nog de enigen die investeren.” Verder pleit ze voor een betere infrastructuur: zowel digitaal als fysieke wegen.

Volgens de P10, onder leiding van Burgemeester Ellen van Selm van het Friese Opsterland, wordt het tijd voor meer samenwerking. “We moeten een oplossing verzinnen voor de problemen waar Nederland de komende tijd voor staat. Zo is er ruimte nodig voor aanpassingen die nodig zijn door het veranderende klimaat. Wij zeggen: benut de regio en spreek met ons. Zorg voor oplossingen waar zowel stad als platteland iets aan hebben.”

Eindhoven

In het zuiden van het land heeft John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, ook een lijstje waar het kabinet naar zou moeten kijken. “Ik wil investeren in talent, het aantal ICT-studenten moet omhoog. Kennis is de motor voor de toekomst van Nederland. Wij willen graag de proeftuin zijn voor maatschappelijke innovaties: de broedkamer van de Nederlandse economie.”

Bekijk hier het gesprek in Stand.nl

In de eigen ‘formatie’ spreekt presentator Sven Kockelmann deze week met specialisten uit het land over zaken waar de nieuwe coalitie over moeten onderhandelen.

Ster advertentie
Ster advertentie