Achtergrond
EO

Zo straal je als vrouw meer natuurlijk gezag uit: 3 tips

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo straal je als vrouw meer natuurlijk gezag uit: 3 tips

Je zit in een vergaderzaal, maar niemand luistert naar je. Of: je geeft een presentatie, maar je collega neemt steeds het woord over. Daar kun je wat aan doen, want natuurlijk gezag is aan te leren, zegt communicatiedeskundige Marinda Hall. In Geld of je Leven geeft ze verschillende tips.

Kun je natuurlijk gezag aanleren?

Zelf ondervond ze tijdens haar bijbaan als tiener dat het weinig nut had om haar mannelijke collega’s na te doen. Zo ontwikkelde zelf natuurlijk gezag. Het gaat er niet om dat je je doel of jezelf verandert, maar de manier waarop je dingen doet", aldus Hall, die ook dagvoorzitter is.

In haar nieuwe boek 'Stil, ze gaat wat zeggen', richt ze zich in het bijzonder op vrouwen: "Vrouwen zijn vaak opgevoed met het idee: als ik maar goed mijn best doe word ik wel gezien en horen ze me wel", zegt Hall. "En: ik moet niet te veel opscheppen, anders val ik buiten de groep. Die overtuigingen houd je de rest van je leven bij je."

Tip 1: Beweeg als een olifant

Kom je ergens binnen op een nieuwe plek? Ga je niet "als een chihuahua" bewegen door de ruimte, zegt Hall. “Het ziet er zenuwachtig uit en is niet effectief. Als je een olifant bent, stap je rustig binnen. Je hangt eerst even je jas op, gaat naar de wc, glimlacht naar de mensen bij de garderobe. Je pakt een bak koffie, glimlacht naar de mensen in de horeca en gaat dan pas contact maken. Beweeg langzaam en deel het op in kleine stappen."

Tip 2: Gebruik niet te veel woorden

Er zijn allerlei slimme manieren om ergens tussen te komen en het woord te krijgen, zegt Hall. "Maar het kan ook zijn dat je te veel woorden gebruikt waarbij mensen bij voorbaat denken: daar heb je hem of haar weer met zijn geouwehoer en bij voorbaat al afhaken. Door juist kernachtig te zijn, kom je wel over en is je boodschap helder. Het kan helpen om daarbij van te voren al je gedachten op papier te schrijven."

Tip 3: Houd je hoofd recht

Ook iets subtiels als de stand van je hoofd is belangrijk, zegt Hall. "We zijn vaak geneigd om ons hoofd schuin te houden als we naar de anderen luisteren. Daarbij stellen we de ander gerust. Zo doen we dat ook vaak bij puppy’s en kinderen. Maar als je je hoofd recht houdt, komt dit zelfverzekerder en minder uitnodigend over."

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie