Achtergrond

Kamp: ‘Hardwerkende Nederlander verantwoordelijk voor groei’

foto: ANP / REMKO DE WAALfoto: ANP / REMKO DE WAAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamp: ‘Hardwerkende Nederlander verantwoordelijk voor groei’

Niet het kabinet, maar de hardwerkende Nederlander verdient een compliment. Dat zei demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp in Stand.nl als reactie op de sterke economische groei. Vandaag maakte het CBS bekend dat de economie de afgelopen 12 maanden met 3,3 procent gegroeid is.

Volgens Kamp is het pas de derde keer in deze eeuw dat de groei zo hoog is. Reden voor een feestje, vindt hij. Toch wil hij zichzelf niet te veel op de borst kloppen. Hij deelt liever een pluim uit aan ondernemend Nederland. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld bij het herstel van de economie na de crisis, vindt de VVD'er. “Bedrijven hebben de afgelopen jaren hard gewerkt”, vindt hij. Hij wijst op een fikse verhoging van de export: 11 procent.

Volgens Kamp groeit Nederland twee keer zo snel als de Verenigde Staten, tweeënhalf keer zo snel als Duitsland, drieënhalf keer zo snel als België en maar liefst vijf keer zo snel als het Verenigde Koninkrijk.

Lonen

De groei is dan wel 3,3 procent, maar de lonen stijgen minder hard. In het eerste kwartaal van 2017 stegen ze met 1,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor, bleek eerder uit CBS-cijfers. “Alleen de lonen stijgen gek genoeg niet echt”, zo zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS woensdagochtend. Kamp vindt dat niet gek: “Beheerste loonontwikkeling is een onderdeel van het Nederlandse succes”, vindt hij. Al denkt hij dat bedrijven in de toekomst wel kunnen besluiten om de lonen te verhogen.

Mocht de formatie slagen, dan is Henk Kamp binnenkort met pensioen. Hij peinst er niet over om door te gaan als minister. “Er zijn een heleboel mensen in Den Haag die als minister kunnen functioneren en ik heb veel vertrouwen in mijn opvolger, wie dat ook wordt”, aldus de demissionaire minister.

Bekijk hier de uitzending van stand.nl

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie