Achtergrond

Bijna 40 miljard aan Europese subsidies wordt 'verspild'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna 40 miljard aan Europese subsidies wordt 'verspild'

Eenderde van de Europese subsidies van de afgelopen jaren heeft niet het gewenste rendement opgeleverd. Het gaat om zo’n 40 miljard euro. Tussen 2007 en 2013 is ongeveer 115 miljard euro geïnvesteerd, zegt Alex Brenninkmeijer, sinds twee jaar lid van de Europese Rekenkamer. "Door de oogharen bekeken, had je één derde beter kunnen besteden", zegt hij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

"Als we kijken naar infrastructuur, goederenvervoer, zeehavens, luchthavens en dergelijke, dan zien we dat lidstaten vaak besluiten om een project uit te voeren wat uiteindelijk nergens toe leidt", zegt Brenninkmeijer. Een mooi voorbeeld is de haven in het Italiaanse Taranto. "Die heeft helemaal geen scheepvaart aangetrokken."

Zonde

Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA, is niet verbaasd over deze cijfers. "Het zijn grote bedragen en grote missers. Ik ben erg blij met het rapport van de Europese Rekenkamer, omdat het de nadruk legt op de doelmatigheid. Bij iedere uitgave moet je je afvragen: Is dit goed besteed geld? Want het is niet van ons, het is publiek geld." Tang pleit voor een betere beoordeling vooraf.


Paul Tang - Foto: ANP

'Lidstaten zijn egoïstisch'

Brenninkmeijer vindt dat subsidie te makkelijk wordt aangevraagd en toegekend. "Het zit ‘m met name in de egoïstische houding van de lidstaten. Ze betalen zelf en willen zoveel mogelijk geld terug. Dat is eigenlijk hele domme manier van investeren. Er wordt niet nagedacht over de grote betekenis van Europese samenwerking."

De Europese Commissie is bezig om op een andere manier te budgetteren, namelijk door bij de begroting al te kijken naar de resultaten die je wil halen. "Als dat gebeurt, kunnen wij als Rekenkamer goed kijken of dat resultaat gehaald is. Al vraagt dat wel medewerking van de lidstaten", zegt Brenninkmeijer. "Het is een lang traject."

Bekijk hier het gesprek met Alex Brenninkmeijer en Paul Tang

Ster advertentie
Ster advertentie