Achtergrond

'Stervensbegeleider wordt griezelige functie'

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stervensbegeleider wordt griezelige functie'

[EO] "De stervensbegeleider wordt een griezelige functie. Waarom zou iemand dat willen doen?" Zo reageerde Paul Schnabel in Dit is de Dag op het voorstel van minister Schippers om mensen die 'klaar zijn met leven' te helpen aan euthanasie.

Met het voornemen tot een nieuw wetsvoorstel voor mensen die euthanasie willen zonder medische noodzaak, legt het kabinet het rapport van de Commissie Schnabel naast zich neer. Volgens Schnabel is het plan van Schippers overbodig: de huidige euthanasiewetgeving laat ook ruimte voor niet-medische redenen, alleen wordt die ruimte in de praktijk niet gebruikt.

Paul Schnabel over de 'griezelige' functie

Ook psychiater Jan Mokkenstorm van 113Online is kritisch over de plannen van Schippers. Hij vreest voor meer suicides in plaats van minder: "Je brengt de dood als optie in de samenleving. Aanbod schept vraag. En elke regeling kent grensgevallen. Er kunnen mensen zijn van wie het doodsverlangen zo gevoed wordt met deze optie. Als ze dan buiten een regeling vallen kunnen ze zo radeloos worden dat ze alsnog de hand aan zichzelf slaan."

Doodswens

Els van Wijngaarden van de Universiteit voor Humanistiek interviewde voor haar promotie verschillende ouderen met een doodswens. "In de kabinetsbrief staat dat er sprake moet zijn van een intrinsieke wil die in vrijheid tot stand komt. Maar in de praktijk bestaat dat bijna niet."

Journalist Gerbert van Loenen vreest voor de druk die gaat staan op ouderen en zwakkeren die minder mondig zijn. "Media en politici belichten vaak mensen die autonoom zijn en goed uit hun woorden komen als het gaat om hulp bij zelfdoding. Maar dit zal ook mensen raken die kwetsbaar zijn."

Beluister hier het gesprek over de pil voor een voltooid leven bij Dit is de Dag op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie