Achtergrond

Felle discussie redactie Volkskrant over publicatie Robert M.

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Felle discussie redactie Volkskrant over publicatie Robert M.

[KRO-NCRV] "We hebben op de redactie enorme discussie gehad. Er waren felle voor- en tegenstanders. Vanuit maatschappelijk belang hebben we besloten om te publiceren. We willen uiteindelijk een discussie met de vraag hoe moet je omgaan met zo’n man." Dat zegt Pieter Klok, adjunct-hoofdredacteur Volkskrant, in het Mediaforum op NPO Radio 1 over de publicatie over zedendelinquent Robert M.

Robert M. werd in 2013 voor zedenmisdrijven met zeer jonge kinderen in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van bijna 19 jaar en tbs. M. verstuurde vorig jaar een brief aan advocaat Richard Korver, die een groot deel van de ouders van M. 's slachtoffers vertegenwoordigt. Daarin betuigt M. spijt en biedt hij aan dat ze met hem kunnen praten.

Pijn

De Volkskrant publiceerde dit weekend het verhaal dat M. de brief aan de ouders had gestuurd, maar zonder Robert M. aan het woord te laten. Pieter Klok: "Als journalist is dat onbevredigend. Maar je bent ook een mens, je hebt ook een morele verantwoording. Je weet dat sommige ouders hier enorm veel pijn van hebben. Uiteindelijk ben ik blij dat we het zo hebben gedaan. En Robert M. wil gehoord worden. Door het interview met hem te publiceren, wordt de krant ook misschien wel partij. Dat willen we altijd voorkomen.”

Volgens Angela de Jong van het Algemeen Dagblad had haar krant mogelijk een andere keuze gemaakt. De Jong: "In alle eerlijkheid denk ik dat we bij onze krant de keuze hadden gemaakt om hem wel aan het woord te laten. Ik ben toch benieuwd hoe dat werkt in het hoofd van zo'n man. En ik wil weten wat hij schrijft en hoe hij het schrijft."

Ontzet

De twee Volkskrant-verslaggevers hebben meermaals telefonisch contact met M. gehad en bezochten hem in de gevangenis in Vught. Robert M. had hen aangemeld als 'relatiebezoek' en had geen toestemming gevraagd voor een mediabezoek. Terwijl gedetineerden elk contact met journalisten altijd moeten voorleggen aan de gevangenisdirectie. Advocaat Richard Korver, die een groot aantal slachtoffers vertegenwoordigt, is ontzet over die gang van zaken. "Dat had nooit mogen gebeuren. Justitie heeft uitermate incapabel gehandeld", aldus Korver.

Minister Dekker

Naar aanleiding van de Volkskrant-publicatie schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer dat het toezicht op Robert M. inmiddels is aangescherpt. Zijn bezoek wordt voortaan vooraf gescreend. Ook zijn in- en uitgaande post en telefoongesprekken worden gecontroleerd.

Bekijk het Mediaforum hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie