Achtergrond

Stoempen met Reinout: makkelijk uitfietsen is er zaterdag niet bij

foto: EO/Reinout Meijer & fietsvriend Jean Paulfoto: EO/Reinout Meijer & fietsvriend Jean Paul
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoempen met Reinout: makkelijk uitfietsen is er zaterdag niet bij

[EO] De Tour de France 2016 zit er bijna op. De renners moeten nog één bergetappe afleggen, van Megève naar Morzine. De etappe van zondag in Parijs is namelijk ook dit jaar om des keizers baard. Maar de laatste Alpenetappe is geen sinecure.

Liefst vier collen liggen op de route naar Morzine. Aravis, Colombière, Ramaz, Joux Plane - collega Jeroen Wielaert beschreef in zijn Tourcolumn al dat de ogenschijnlijk lieve namen samen een flinke horde vormen. Verslaggever Reinout Meijer fietste de Col de la Ramaz en waagde een poging op de Col de Joux Plane, maar liep daar tegen een onverwachte horde aan. Daarover zometeen meer.


Het parcours van de etappe van 23 juli

Als de renners na een tocht vol ski-oorden in het kleine dorpje Mieussy aankomen fietsen ze langs het dorpshuis en zien ze aan hun linkerhand al de Col de la Ramaz opdoemen. Stoppen ze daar echter even, dan kunnen ze bij eetcafe La Galine terecht voor een plat du jour geserveerd door de eigenaar - een man met een vriendelijke kop, donkere mat haar in zijn nek en een paar verweerde tattoo's op zijn arm.

Het menu op de dag van de verkenning: aardappels, met flinke stukken vlees. Fietsvoer. Want in La Galine schuiven vooral mannen en vrouwen aan die zich op willen laden voor de cols die komen. De dorpsmannen, die vanaf een uur of 11 's ochtends hun eerste biertjes nuttigen, slaan het tafereel gade maar laten zich er niet gek door maken.

Vanuit Mieussy draaien de renners linksom de Ramaz op. Meteen met acht procent klimmen en dan komt ineens een stukje vals plat, waarbij ze misschien denken dat het een makkelijk klimmetje is. Niets is minder waar: de klim fluctueert in zwaarte, tussen de 2 en de 11 procent over een kleine 13 kilometer. Een rotding, kortom.


Het uitzicht is ook op deze Alpen-col weer de moeite waard

Naar beneden gaat het ook weer op en neer qua steilheid tot aan het dorp Taninges, vanaf waar het peloton over vals plat koers zet richting Samoëns. Vanaf daar pakken de renners een berg van Hors Categorie aan: de Col de Joux Plane. Daar wacht onze verkennende verslaggever een verrassing: na enkele kilometers stevig klimwerk mag hij niet verder. Werkzaamheden. Het wegdek moet nog even van wat vers asfalt voorzien worden..


Dit stuk weg oogt degelijk, maar elders op de Joux Plane werd nog druk geklust

Als de coureurs deze twee cols overwonnen hebben wacht er een verradelijke afdeling naar Morzine, waar in de laatste kilometers nog even een paar honderd meter gedaald moet worden. Als een klassementsrenner dus een coup wil plegen op de Joux Plane moet hij wel over goede daalcapaciteiten beschikken - en misschien wel over dezelfde dosis moed in de afdaling die de vermoedelijke Tourwinnaar Chris Froome eerder etaleerde in deze Grande Boucle.

Ster advertentie
Ster advertentie