Achtergrond

'Laat patiënten zelf kiezen welk dieetpreparaat ze willen'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Laat patiënten zelf kiezen welk dieetpreparaat ze willen'

Voor ernstig zieke mensen die afhankelijk zijn van dieetvoeding is het vandaag een spannende dag. De Kamer gaat in debat met minister Schippers die de vrije keuze voor dieetpreparaten wil inperken. Daar staat dan tegenover dat het voorkeursmiddel dat de verzekeraar aanwijst, niet meer betaald hoeft te worden van het eigen risico. Dus dat scheelt financieel gezien voor de patiënten. Aan de andere kant kunnen ze dan niet meer zelf kiezen.

“Er zijn verschillende groepen die dieetpreparaten nodig hebben, je kunt denken aan kwetsbare ouderen, mensen met kanker hebben vaak een andere voeding nodig”, zegt Arja Evers, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Zij vindt dat patiënten zelf moeten kunnen kiezen. “De reden dat wij al een hele tijd met VGZ in de clinch liggen, is dat het maatwerk is. De diëtiste moet rekening houden met de voorkeuren van de patiënt en wij willen een brede keuze uit het aanbod. Straks kan er nog maar uit één merk gekozen worden en mensen willen van merk A de smaak aardbei en van merk B de smaak vanille."

Goedkoper

Zorgverzekeraar VGZ wil dat de door VGZ geselecteerde voorkeursproducten/dieetpreparaten per 1 januari 2017 volledig vergoed worden. Het eigen risico hoeft dan niet aangesproken te worden. VGZ heeft een voorkeursproduct gekozen, kan dat gunstiger inkopen en het voordeel teruggeven aan de patiënt door het kwijtschelden van het eigen risico. “Het gaat om complexe patiënten waar veel aan de hand is en over het algemeen zal deze groep patiënten het eigen risico toch al gebruiken.”

Verschillende organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, hebben een kort geding aangespannen tegen VGZ. Ze zijn ook in hoger beroep gegaan maar de VGZ is steeds in het ongelijk gesteld. De Hoge Raad oordeelde: 'de huidige regelgeving biedt geen ruimte voor het vrijstellen van eigen risico ten aanzien van door de zorgverzekeraar aangewezen dieetpreparaten'. Zoals de regel nu is, kan VGZ dieetpreparaten niet buiten het eigen risico te laten vallen.

Maar minister Schippers wil de regels aanpassen. Zij zegt: dan hebben verzekerden daar voordeel van omdat ze hun eigen risico niet aan hoeven spreken en de totale kosten kunnen ook omlaag gaan. Evers heeft daar echter een hard hoofd in.

Bekijk hier het hele item terug


Ster advertentie
Ster advertentie