Achtergrond
EONOS

De ziel laven aan koorgezang op koopavond

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. De ziel laven aan koorgezang op koopavond

Op donderdagavond is het koopavond in Utrecht. Maar vanaf deze week is het ook de avond van Evensong & Pub, vol sfeervolle koorzang die normaal alleen in Britse kathedralen te horen is.

Na afloop van de dienst kun je ook nog mee de pub in, om door te praten over wat je allemaal gehoord hebt. "Het laaft de ziel van zowel gelovigen als niet-gelovigen. Het zet je even stil in onze drukke wereld die gericht is op winst en succes", zegt organisator Hanna Rijken.

Hanna Rijken en

De evensongs stammen als gebed uit de Engelse kloosters. Het is een gezongen avondgebed van drie kwartier, afgewisseld met lezingen en gesproken gebeden. In Utrecht zijn ze in vijf kerken in de binnenstad te horen.

Naar de kroeg

De koorzang blijkt een snaar te raken. Ook bij mensen die niets met religie hebben. "Dat is wel paradoxaal", vindt musicus en theologe Rijken. "De kerken lopen leeg, maar er is wel degelijk hernieuwde belangstelling voor sacraliteit en schoonheid. In deze diensten word je stil en onderga je de muziek. Het tilt je even op boven het alledaagse. Mensen beschrijven dat ze worden aangeraakt. De een noemt dat God, de ander noemt dat het hogere of het andere."

Na een dienst vol koorzang en verstilling gaan bezoekers samen de kroeg in. Rijken verklaart: "Mensen hebben een mooie ervaring gehad en raken dan gemakkelijk aan de praat. Niet alleen over de muziek. De gezongen teksten gaan over de hoogten en diepten van het leven. Die verhalen komen vervolgens ook los."

In Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1 waren koorzangers aanwezig om voorbeelden van avondgebeden te laten horen:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie