Achtergrond

‘Minister moet aantal anti-discriminatie meldpunten kortwieken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Minister moet aantal anti-discriminatie meldpunten kortwieken’

[KRO-NCRV] "Stel je bent lesbisch, zwanger, Amsterdams en je wordt online gediscrimineerd. Dan zijn er minimaal 6 meldpunten waar je terecht kunt." Hier moeten we nodig van af.

Dat vindt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz. Er zijn inmiddels zo veel anti-discriminatie meldpunten dat niemand door de bomen het bos nog ziet. De cijfers van al die verschillende meldpunten zijn volgens Yesilgöz niet met elkaar te vergelijken en dus levert het een brei aan ongeordende informatie op waar vervolgens veel te weinig mee gedaan wordt.

Kamerlid Yesilgöz laat er geen gras over groeien. "Dit moeten we niet willen." Het is de hoogste tijd om de minister te vragen om het aantal meldpunten te kortwieken om er zo voor te zorgen dat zaken echt worden aangepakt.

Kennis en kunde discriminatie concentreren bij de politie

Barbara Bos van het College van de Rechten van de Mens ziet niks in het voorstel van het Tweede Kamerlid om alle kennis en kunde omtrent discriminatie te concentreren bij de politie. "In een strafrechtelijk artikel over discriminatie worden andere criteria gehanteerd voor discriminatie dan de situatie waarin er bijvoorbeeld sprake is van discriminatie op het werk". Ook de luisteraars zien niets in het melden van discriminatie bij de toch al overbelaste politie. Daar komt bij dat meldingen over discriminatie over het algemeen veel tijd vragen. Met name de bewijslast vormt vaak een probleem.

Bos wijst er op dat er al veel wordt samengewerkt tussen de verschillende meldpunten, zo is er vanuit de overheid één site discriminatie.nl waarin op een overzichtelijke manier wordt doorverwezen naar de verschillende meldpunten.

Quote

Het moet voor de burgers duidelijker worden waar zij met hun klacht naar toe moeten

Dilan Yesilgöz, VVD-Kamerlid

Volgens Yesilgöz moeten we de wildgroei aan anti-discriminatie meldpunten niet behandelen als een natuurwet "Het is nu eenmaal zo" en vervolgens geen pogingen ondernemen om de situatie te verbeteren. "Discriminatie is een belangrijk onderwerp dat aandacht verdient. Of de politie dit nu oppakt of de overheid het op een andere manier regelt, het moet voor de burgers duidelijker worden waar zij met hun klacht naar toe moeten."

Donderdag wordt het voorstel van Yesilgöz behandeld in een debat met minister Plasterk.

Bekijk hier het gesprek terug met Yesilgöz in Stand.nl

Video niet beschikbaarSter advertentie
Ster advertentie