Achtergrond
AVROTROS

Hulp voor Groningers uit onverwachte hoek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulp voor Groningers uit onverwachte hoek

Een nieuwe stichting, Recht & Herstel Mijnbouwschade, bindt de strijd aan met de NAM en de Nederlandse staat. De belangengroep komt op voor degenen die schade ondervinden van de aardbevingen in Groningen.

Oprichter van de stichting is de juriste Marjan Minnesma. Zij vergaarde bekendheid door in 2015 met haar duurzaamheidsorganisatie Urgenda een rechtszaak te winnen van de Nederlandse staat over het beperken van de CO2 uitstoot. "De overheid en de NAM moeten hun verantwoordelijkheid nemen, anders gaan we dit voor de rechter uitvechten", aldus Minnesma.

Stuitingsbrief

Het eerste wapenfeit van de gloednieuwe stichting is een actie tegen de dreigende verjaring van schade door gaswinning. Wettelijk gezien moet je binnen vijf jaar schade melden, anders heb je geen recht meer op een vergoeding. De stichting stuurt een collectieve stuitingsbrief namens alle inwoners van het aardbevingsgebied naar de NAM en de Rijksoverheid. Zo moet worden voorkomen dat schade verjaart. ''Vooral de minder mondige en niet kapitaalkrachtige mensen in dit gebied dreigen zonder een stuiting in de problemen te raken", legt Minnesma uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wildgroei

De Groninger Bodem Beweging (GBB) kijkt argwanend naar de komst van weer een nieuwe belangenvereniging in Groningen. "Ik ben blij met iedere vorm van hulp, maar we moeten oppassen dat er geen wildgroei ontstaat aan hulporganisaties", vindt de voorzitter van de GBB, Jelle van der Knoop. Hij gelooft dat dit de belangen van de Groningers kan schaden.

Minnesma ziet dat anders: "Wij zagen wel dat er nog echt een gat is omtrent de hulp voor mensen met aardbevingsschade." Daarnaast stelt ze dat haar organisatie zich ook zal inzetten voor mensen met schade die net over de grens in Drenthe wonen. Minnesma is strijdbaar: "Dit is nog maar stap één. Wij eisen dat bewoners zelf kunnen kiezen tussen renovatie of een schadevergoeding. De staat kan de borst natmaken."

Hulp uit onverwachte hoek voor Groningers in strijd voor schadeclaim

Ster advertentie
Ster advertentie