Achtergrond
EO

'Als ik radio-dj was, zou ik R. Kelly absoluut nooit meer draaien'

foto: AFP / Frederic J. Brownfoto: AFP / Frederic J. Brown
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als ik radio-dj was, zou ik R. Kelly absoluut nooit meer draaien'

3FM-dj Sander Hoogendoorn haalde zich de woede van velen op de hals door in zijn ochtendshow een zogenoemd ‘Verboden Uur’ te organiseren. In dat uur draaide hij muziek van artiesten met een smet op hun blazoen: Michael Jackson, Boef en ook R. Kelly, de zanger die nu onder vuur ligt door een documentaire waarin hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik van meerdere minderjarige meisjes. Moeten we zijn muziek nog wel luisteren? Publicist Hasna El Maroudi peinst er niet meer over, waar radio-dj Giel Beelen een verschil kan zien tussen mens en artiest.

Video niet beschikbaar

I Believe I Can Fly en Ignition zijn bekende hits van de Amerikaanse r&b-zanger R. Kelly, van wie ook publicist Hasna El Maroudi groot fan was. Maar nu meerdere vrouwen in de documentaire ‘Surviving R. Kelly’ vertellen dat ze op minderjarige leeftijd seksueel zijn misbruikt door Kelly, luistert ze niet meer naar zijn muziek: “Als ik radio-dj zou zijn, zou ik hem absoluut never nooit meer draaien”, zegt El Maroudi.

“Er gaat zelfs een sekstape de ronde waarin te zien is hoe hij over een 14-jarig meisje heen plast, terwijl hij meerderjarig was.” Aangrijpende feiten, waaraan R. Kelly zich mede schuldig heeft kunnen maken vanwege zijn status als r&b-held, zegt El Maroudi. En die status gunt ze hem niet meer.

Veronica-dj Giel Beelen draait R. Kelly niet in zijn programma - al was het maar omdat Veronica niet zo van de r&b is. Maar hoe ontluisterend de aantijgingen aan het adres van R. Kelly ook zijn, “als iemand een goede plaat maakt, maakt iemand een goede plaat”, zegt Beelen. “Ik denk dat wij dagelijks naar musea gaan waar we naar schilderijen kijken van kunstenaars die misschien wel veel verschrikkelijker dingen hebben gedaan. Ik vind dat je de kunstvorm en de persoon gescheiden moet zien”.

Maar dat kan niet, betoogt El Maroudi, als je beseft dat R. Kelly geld verdient doordat hij op de radio wordt gedraaid of doordat zijn muziek wordt gestreamd op Spotify. “En met dat geld heeft hij de afgelopen jaren meerdere schikkingen kunnen treffen met mensen die hij zou hebben misbruikt”, zegt El Maroudi. “Dat gevoel van bijna medeplichtig zijn aan zijn zakken vullen, dat breekt mij. Ik zorg ervoor dat hij geen inkomen meer kan krijgen vanuit mijn beluisteringen”.

Er is dus een wezenlijk verschil tussen een nummer draaien op de radio en thuis een oude cd opzetten waaraan je misschien een persoonlijke herinnering bewaart, beaamt ook Beelen. Voor de actie om een uur lang muziek te draaien en te bespreken van in opspraak geraakte artiesten van zijn 3FM-collega Sander Hoogendoorn, heeft Beelen geen goed woord over. “Hij noemt Dotan in hetzelfde rijtje als R. Kelly. Dat vind ik echt niet kunnen”.

Moeten we R. Kelly boycotten?

Ster advertentie
Ster advertentie