Achtergrond

Veel moeders in angst voor mannen op de crèche

  1. Nieuwschevron right
  2. Veel moeders in angst voor mannen op de crèche

[KRO-NCRV] Ruim vijf jaar na de grote Amsterdamse zedenzaak ‘Robert M.’ zijn bijna alle mannen uit de kinderopvang verdwenen. Hoe kwalijk is dat eigenlijk?

“Ik heb een kind op de kinderopvang, drie dagen, en daar zijn alleen maar vrouwen. Stiekem vind ik dat wel prettig, maar aan de andere kant vind ik het erg dat ik dat prettig vind”, zegt Stella, moeder van een zoontje van één. “Je sluit een hele groep mensen uit die het fijn vinden om met kinderen te werken en niets kwaads in de zin hebben, maar die krijgen wel allemaal een stempel. En dat vind ik kwalijk. Maar stiekem denk ik zelf misschien ook wel zo.”

Een nieuwe Robbert M.?

“Eigenlijk kan je zeggen dat die kans erg klein is”, antwoordt Jules Mulder op de vraag hoe groot de kans is, dat er een vergelijkbaar incident gebeurt als met Robbert M. Mulder is forensisch psychotherapeut en voorzitter van Stop It Now, een hulplijn waar mannen met pedofiele gevoelens terecht kunnen. “Het gebeurt eens in de 30 jaar. De angst is begrijpelijk, maar het is een enorm grote angst voor een heel klein risico. Alleen als het gebeurt, is het natuurlijk afschuwelijk. En ouders willen dat natuurlijk aan alle kanten voorkomen. De vraag is alleen of dit de beste manier is.”

Dennis werkt al 20 jaar in de kinderopvang en is vaak de enige man tussen de vrouwen. Hij denkt dat een mannelijke medewerker zeker z’n voordelen heeft. “Laat een kind maar ontdekken”, zegt Dennis. “Ik denk dat ik meer de uitdaging biedt. Als kinderen op een trap gaan klimmen, laat ze maar klimmen. Ik sta erachter en kijk of het veilig is.”

Luister morgen naar het tweede deel van de reportage in De Ochtend.

Ster advertentie
Ster advertentie