Achtergrond

Waarom de partijleiders vanavond niet bij Pauw aanschuiven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de partijleiders vanavond niet bij Pauw aanschuiven

[KRO-NCRV] “We hadden de partijleiders van de formerende partijen graag aan tafel gehad, maar het was al snel duidelijk dat ze zouden kiezen voor RTL en NOS.” Dat zegt eindredacteur Herman Meijer in het Mediaforum op NPO Radio 1, in reactie op de vraag waarom talkshow Pauw vanavond achter het net vist.

RTL Late Night ruimt vanavond twee uur zendtijd in voor een speciale uitzending over het regeerakkoord, waarin Mark Rutte (VVD) en Gert-Jan Segers (CU) hun plannen komen toelichten. Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) zijn een half uur later te gast in een speciale uitzending van Nieuwsuur.

Eindredacteur Meijer vindt het jammer dat de politiek leiders niet aanschuiven bij Pauw. “Vier jaar geleden maakten we met Pauw & Witteman een hele leuke uitzending met Samsom en Rutte, waarin beide heren dolblij kwamen vertellen over het bereikte akkoord.” De uitzending ging dankzij het satirische Lucky TV de geschiedenisboeken in als de uitzending waarin de politiek leiders elkaar het hof maakten. Een duidelijke verklaring voor de keuze van de politici om vanavond niet bij Pauw aan te schuiven, heeft Meijer niet gekregen.

Slapgekookte bloemkool

Volgens Marc Josten, hoofdredacteur van omroep HUMAN, hoeft de eindredacteur niet rouwig te zijn om de afwezigheid van de coalitiepartners. “Ik kan me voorstellen dat je als programmamaker helemaal geen zin hebt om in het frame van politici mee te gaan”, aldus Josten. Uitzendingen met politici noemt de hoofdredacteur “slapgekookte bloemkool” en “saaie televisie” omdat ze in hoge mate zouden zijn “voorgekookt” door voorlichters.

Bombardement

Eindredacteur Meijer erkent dat gesprekken met politici tegenwoordig inderdaad “meer gereguleerd” zijn. “Politici komen steeds minder snel en er wordt nauwelijks verantwoording afgelegd voor wat men doet”, aldus Meijer. “Ik kan me niet één minister herinneren die de afgelopen kabinetsperiode in de gevarenzone is beland en daar later bij ons verantwoording voor heeft afgelegd.”

Toch bevat de uitzending van Pauw vanavond wel degelijk politici. “We hebben alle partijleiders uit de oppositie uitgenodigd”, vertelt Meijer. Asscher (PvdA), Roemer (SP) en Klaver (GroenLinks) hebben die uitnodiging geaccepteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie