Achtergrond

Gerechtshof beslist: moet OM Zwarte Piet vervolgen?

foto: Jerry Afriyie. Foto: ANPfoto: Jerry Afriyie. Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerechtshof beslist: moet OM Zwarte Piet vervolgen?

[EO] Moet het Openbaar Ministerie winkeliers en bedrijven vervolgen die afbeeldingen gebruiken van Zwarte Piet? Het Gerechtshof buigt zich over die vraag.

Dat doet het op verzoek van Jerry Afriyie van de stichting 'Nederland wordt Beter'. "We hebben de rechter nodig. Belanghebbenden als winkeliers zitten de emancipatie in de weg." Woensdag stonden Jerry Afriyie en zijn advocaat Willem Jebbink voor het hof om af te dwingen dat bedrijven die Zwarte Piet op hun producten zetten, vervolgd kunnen worden. Ook de omroep NTR maakt zich volgens hen met haar tv-uitzendingen schuldig aan discriminatie.

"Het Hof was uiterst geïnteresseerd. We hebben een toelichting van twee uur gegeven," vertelt advocaat Jebbink. "Ik heb vanochtend uitgelegd dat Zwarte Piet echt niet zwart is vanwege de roet. Voor mij als witte Nederlander was deze zaak ontzettend leerzaam. Ik wist eerst ook niet beter. Totdat ik besefte dat de figuur van Zwarte Piet ontzettend bedenkelijk is." Volgens Jerry Afriyie krijgt zijn missie steeds meer steun. "Steeds meer Nederlanders zijn geïnteresseerd in ons verhaal en onze lespakketten."

Folklore

Voor oud VNL-politicus Joram Van Klaveren heeft Zwarte Piet niets te maken met racisme of slavernij. En ook niet met discriminatie. "Ik ben zelf in de Bijlmer opgegroeid als een van de weinige blanke kinderen. Daar werd ik ook op aangepakt, maar dan begin ik toch ook geen rechtszaak? Alleen omdat een kleine groep zegt problemen te hebben met een traditie die eigenlijk een samensmelting is van verschillende vormen van folklore."

Volgens Joram Van Klaveren is er geen link met het slavernijverleden, maar daar is Afriyie het hartgrondig mee oneens: "Van Klaveren had les van ons moeten moeten krijgen. Dat had burgemeester Van Der Laan ook nodig. Ik weet zeker dat hij er later anders over gaat denken."

Cultuur is dynamisch, erkent Van Klaveren wel. "Zwarte Piet zal op termijn misschien best veranderen, dat deed hij in Amsterdam ook. Maar gebruik geen dwang!"

Ster advertentie
Ster advertentie