Achtergrond
EO

'Verhoog de verkeersboetes'

foto: ANP KOEN VAN WEELfoto: ANP KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verhoog de verkeersboetes'

Voor het vijfde jaar op rij stijgt het aantal verkeersslachtoffers, dat blijkt uit cijfers van de politie. Afgelopen vrijdag bleek uit een ander onderzoek dat het aantal hardrijders sterk toeneemt. Hoe keren we dit tij?

In Dit is de Dag reageert José de Jong van Veilig Verkeer Nederland, die oproept om de boetes te verhogen voor recidivisten. "Verhoog de boete voor elke 10 kilometer dat iemand te hard te gaan. Er is een groep die niet warm of koud wordt van een boete. Maar als dat stijgt per vergrijp, zou dat kunnen schelen."

Boetesysteem

Verkeersjurist Bert Kabel vindt het verhogen van de boetes geen goed idee: "De boetes in Nederland zijn al vrij hoog en er is al een progressief systeem wat kan leiden tot een rijontzegging. Ik denk niet dat hoge boetes helpen. Het enige dat helpt is de pakkans verhogen."

Remco Dijkstra, VVD-Tweede Kamerlid geeft aan dat er gekeken wordt naar een progressief boetesysteem, maar dat er ook wat gedaan moet aan kleine overtredingen. "Ik zou de boete op kleine snelheidsovertredingen omlaag willen brengen. En de zware overtredingen moeten zwaarder gestraft worden. De echte verkeershufters zouden niet meer op de weg mogen."

Helpen hogere boetes tegen verkeersovertredingen?

Ster advertentie
Ster advertentie