Achtergrond
AVROTROS

Comedian Rachid Larouz: ‘Ik leefde onethisch'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. Comedian Rachid Larouz: ‘Ik leefde onethisch'

Het is voor het eerst dat hij het in de media zegt: “Ik had een drugsverslaving.” Stand-up comedian Rachid Larouz, ook bekend van het typetje de zoon van slager Achmed uit het tv-programma’s van Jörgen Raymann, is door een diep dal gegaan, maar is nu bezig met zijn comeback. “Drugs maakte alles kapot.”

#102 - Roos in gesprek met Rachid Larouz - MISCHA!

Vijftien jaar gebruikte Larouz “met ups en downs” drugs. Hij verloor er ongeveer alles door, vertelt hij. “Vriendschappen, liefde… Ik maakte verkeerde keuzes en kreeg verkeerde vrienden. Ik was onethisch.” Ook zijn carrière leed eronder “Ik viel steeds maar terug op dezelfde grappen.”

Taboe

Een toevallige ontmoeting met de Amerikaanse zanger Nicky Jam schudt hem wakker. De zanger is in een Netflix-serie open over zijn drugsverslaving en hoe hij daar uiteindelijk van af komt. De ontmoeting en de serie inspireren Larouz om met zijn eigen problemen aan de slag gegaan. Hij gaat in therapie en kijkt oude trauma’s in de ogen. Belangrijk zijn ook de gesprekken die hij erover heeft met zijn familie. “Doordat ik open was over mijn verslaving zijn ook andere dingen binnen de familie opgelost. Taboe’s zijn doorbroken, we praten met elkaar. De communicatie was voor die tijd veel moeilijker. Vooral met mijn vader. Maar nu praten we. Ik geniet nu meer van hem. En hij is nu ook trots op me."

Clean

Inmiddels is Rachid drie jaar clean. “Als ik nu optreed, heb ik daar meer plezier in dan eerder. Mijn show’s zijn ook inhoudelijker geworden. Ik heb nu echt wat te vertellen. Ik voel me echt goed."

Voorlichtingslessen

Hij zet zijn ervaringen nu ook in om voorlichting te geven aan scholieren. Tijdens de coronacrisis besefte hij dat hij iets terug wilde doen voor de maatschappij en bedacht hij hoe hij voorlichting kon geven over drugs- en alcoholgebruik. “Ik wil kinderen bewust maken van het gebruiken van drugs, want dat maakt je kapot.”

Humor

In zijn voorlichtingslessen maakt Larouz ook veel gebruik van de ervaringen die hij heeft als comedian. “Met humor kom je ver. Die combinatie gebruik ik en dat wordt goed opgevangen door de kinderen. Docenten komen vaak achteraf naar me toe en zeggen dan: ‘Ze waren echt stil bij jou!’”

Luister hier het hele gesprek terug!

#102 - Roos in gesprek met Rachid Larouz - MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie