Achtergrond
EO

Henk Bleker: 'Rob Jetten en Jesse Klaver zijn opgefokte types'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Bleker: 'Rob Jetten en Jesse Klaver zijn opgefokte types'

Forum voor Democratie gaat mogelijk samen met VVD en CDA regeren in de provincie Noord-Brabant. Binnen het CDA roept deze mogelijke formatie herinneringen op aan de gedoogsteun van de PVV in het kabinet Rutte 1. Is een samenwerking met FvD verstandig? In Dit Is De Dag reageerden voormalig CDA-partijvoorzitter Henk Bleker en CDA-historicus Pieter Gerrit Kroeger:

Volgens historicus Pieter Gerrit Kroeger is er geen enkele reden om met Forum voor Democratie te gaan praten in Brabant. De partij heeft volgens hem een steeds verder gaande radicalisering vertoond. “Je ziet steeds heftiger taalgebruik en samenwerkingen met Le Pen, Salvini en zelfs een soort Poetinverering.”

Henk Bleker vindt dat het CDA in Noord-Brabant zelf moet beslissen met wie ze wel of niet praten. “Provinciale politici zijn mans genoeg. Politiek gezien doen zij het vaak verstandiger dan in Den Haag met al die opwinding eromheen. Het CDA moet als serieuze partij natuurlijk gewoon om tafel gaan zitten om te kijken of het je eens wordt.”

Ook Politiek Den Haag kijkt met gefronste wenkbrauwen mee met de formatiepoging. D66-leider Rob Jetten noemende het besluit 'onbegrijpelijk' en Jesse Klaver, van GroenLinks, refereerde aan Forum voor Democratie als een 'extreemrechtse partij'.

Volgens Henk Bleker moet de provinciale politiek vooral een eigen koers varen: “Ik ben bijna twintig jaar betrokken actief geweest in de provinciale politiek en één ding wat je daar niet moet doen is aan de lippen hangen van Haagse politici. Je hebt niks aan Haagse spelletjes. Ik vind het opgefokte types, en daar hou ik niet van.”

Fvd in Brabant

Ster advertentie
Ster advertentie