Achtergrond
NOSNTR

Hoe kan de EU Nederland helpen de stikstofcrisis aan te pakken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan de EU Nederland helpen de stikstofcrisis aan te pakken?

Veel landbouw- en natuurbeleid komt uit Brussel. Zo krijgen Nederlandse boeren jaarlijks 800 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies. Kan de stikstofcrisis niet met dat geld worden opgelost? En kan de EU Nederland nog op andere manieren helpen? In Nieuws en co vertelt Jeroen Candel, universitair hoofddocent landbouw- en voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit over de mogelijkheden.

Europese subsidie

De landbouwsubsidies vanuit de EU bestaan al sinds het begin van het Europese project, vertelt Candel in de uitzending. "Landbouwsubsidies zijn er al vanaf jaren '60, om voor boeren het inkomen en de productiviteit te verhogen. Daarbij kwamen echter ook weer nieuwe problemen kijken, zoals de stikstofuitstoot. Je zou kunnen stellen dat de oplossingen van gister, de problemen van vandaag veroorzaken."

800 miljoen klinkt heel veel, maar in de praktijk is dat het niet. Maar het kan wel degelijk een bijdrage leveren," zegt Candel. Maar gebeurt dat ook? "De Europese Commissie is daar nog wel kritisch over. "Zij stellen dat het plan dat Nederland heeft ingediend voor deze subsidie onvoldoende heeft bijgedragen aan het oplossen van de grote problemen. Zo is er onvoldoende inzichtelijk gemaakt hoe de Nederlandse overheid gaat meten of de maatregelen zin hebben."

Goede voorbeelden

"Je ziet dat het Europese landbouwbeleid eigenlijk los staat van natuur- en stikstofmaatregelen. Het is er eigenlijk op gericht dat de eisen niet te erg worden aangescherpt. Maar dat staat wel op gespannen voet met de natuurmaatregelen."

De Europese Commissie is kritisch op alle landen. "Maar we zien wel dat een aantal landen zoals Oostenrijk en Denemarken toch wat meer visie hebben ontwikkeld over hun landbouwsysteem. Die landen zetten vooral in op biologisch. Ze anticiperen iets meer op de uitdagingen. De Nederlandse overheid heeft daar nog weinig visie op ontwikkeld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie