Achtergrond
EO

4 manieren waarop u een betaalbare woning kunt krijgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 4 manieren waarop u een betaalbare woning kunt krijgen

Al maanden kampen jonge starters en doorstromers met het vinden van een betaalbare woning. Ze verdienen vaak net te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een huis te huren in de vrije sector. En kopen is er vaak al helemaal niet bij. Welke maatregelen moeten er genomen worden om deze groep aan een huis te helpen? Een gesprek in Dit is de Dag.

Meer bouwen

Volgens Erik Ronnes, Tweede Kamerlid voor het CDA, is het nodig dat er meer huizen bijgebouwd worden en snel ook. Hoogleraar Peter Boelhouwer ziet dat de aankomende twee jaar alleen niet gebeuren, want de bouwvergunningen zijn afgenomen. "In de stad bouwen is duur en lastig. We moeten sowieso niet de fout maken om met name in te zetten op hoogbouw, zoals in andere landen. Denk eens aan een locatie rondom een treinstation, daar is vaak ruimte voor woningbouw."

Normen sociale huur aanpassen

De normen voor sociale huur moeten volgens Peter Boelhouwer ook bijgesteld worden. "Als iemand meer dan 36.000 euro bruto per jaar verdient, kom je er niet voor in aanmerking. Dat bedrag moet verhoogd worden, want dan maken meer mensen kans op een sociale huurwoning."

Bestuursvoorzitter Marnix Norder van Aedes, de vereniging van wooncorporaties, ziet ook dat er veel mensen zijn die nergens terecht kunnen. "Zij verdienen te veel voor een sociale huurwoning, en komen niet in aanmerking voor een koopwoning. Tegen hen wordt eigenlijk gezegd: pak een slaapzak en ga maar onder de brug liggen."

Norder ziet daarom graag dat de norm voor een sociale huurwoning wordt bijgesteld. "Hier moet echt ruimte voor gegeven worden, zodat je ook met een inkomen van 50.000 euro op jaarbasis terecht kan in dit soort woningen."

Flexibele huur

CDA Kamerlid Ronnes vindt deze verhoging van de salarisgrens in sommige gevallen een goed idee, maar de partij wil liever dat mensen met een hoger salaris meer huur gaan betalen. "Wanneer iemand een sociale huurwoning heeft, en gaat samenwonen met iemand die jaarlijks een ton verdient, dan moet de huurprijs omhoog." Ronnes is van mening dat mensen dan vanzelf op zoek gaan niet anders, waardoor er weer huizen vrijkomen.

Andere woonvormen

Hoogleraar Boelhouwer ziet ook heil in andere constructies waardoor de prijzen betaalbaarder kunnen zijn. "De bestaande voorraad van huizen moet optimaal ingezet worden. In het buitenland wonen bijvoorbeeld meerdere alleenstaanden met elkaar in één woning, in plaats van elk apart."

Daarnaast is er de trend dat mensen kleiner gaan wonen op een ruimte van 30 à 40 vierkante meter. "Dit is ook zeker een oplossing, maar de prijzen zijn wel nog steeds hoog."

Wanneer gaan mensen hier wat van merken? Peter Boelhouwer vreest dat we over vijf jaar nog niet heel veel verder zijn. CDA Kamerlid Erik Ronnes is positiever. "We gaan echt ons best doen in Den Haag!"

Wat zijn oplossingen voor de overspannen woningmarkt?

Ster advertentie
Ster advertentie