Achtergrond

Wat te doen als iemand in een psychose terecht komt?

foto: YouTube / De verwarde manfoto: YouTube / De verwarde man
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te doen als iemand in een psychose terecht komt?

[KRO-NCRV] Jeroen Zwaal groeide op in een gezin waar veel mis was. Hij ging vijf keer door een psychose en deelt nu zijn verhaal voor het nieuwe virtual reality project De Verwarde Man. Op die manier wil hij het beeld van verwarde mensen veranderen.

De zogenaamde 'verwarde mens' die vaak in het nieuws is, is in dit het geval een gewone getrouwde man met een dochtertje. Tijdens zijn psychoses verkeert hij in schemergebied waarin de werkelijkheid wordt vermengd met fantasie en wanen. Dan kan het zo uit de hand lopen dat hij in aanraking komt met de politie.

"Mijn vrouw heeft in één van mijn psychoses de politie moeten bellen", vertelt Jeroen bij De Ochtend op NPO Radio 1. De psychose werd getriggerd door het beeld van een overleden vluchtelingen kindje. Hij wilde met zijn dochter naar Griekenland om vluchtelingen te redden. "In mijn waan had ik de heilige graal ontdekt. Ik wilde met mijn dochter gaan samenwerken en haar beschermen tegen de boze buitenwereld, waar op dat moment mijn vrouw zelfs bij hoorde. Dat is natuurlijk absurd."

Bekijk hier het gesprek met Jeroen Zwaal:

Dit voorbeeld is onderdeel van de VR-ervaring. Je komt als het ware in het hoofd van Jeroen terecht en beleeft de psychose. Zodra je de bril opzet, zit je in zijn woonkamer en ben je de hoofdpersoon van het verhaal. Je merkt hoe je wordt meegesleurd in een psychose, waarbij de blik op de werkelijkheid volledig vertroebelt.

Met Jeroen gaat het nu al jaren goed en hij is niet bang meer voor een psychose, maar het kan wel gebeuren. "Misschien juist nu wel. Als ik zo word bevraagd en in de media terecht kom en ik zou er slecht door slapen. Dan zou ik ontregeld kunnen raken." Maar hij gaat het niet uit de weg. "Ik ben er niet bang voor, ik houd er rekening mee dat het kan gebeuren. Ik zorg goed voor mezelf, drink geen alcohol en neem mijn medicijnen."

Wat te doen als je iemand op straat tegenkomt?

"Als je een verward persoon tegenkomt, probeer dan contact te maken. Dan kan je iemand 'eruit' halen", vertelt Jeroen. Je moet wel goed inschatten of iemand gevaarlijk is, zegt hij erbij. "Als iemand een mes draagt bijvoorbeeld, dan is de politie de eerste die moet reageren. "Maar het maken van oogcontact, vragen of de persoon weet hoe laat het is en welke dag het is, kan heel goed helpen. Bij mij werkte dat heel goed. En misschien kan het voorkomen dat de politie moet ingrijpen."

De Verwarde Man is beschikbaar voor iOS en Android (cardboardversie) en in de Oculus Store voor de Gear VR.

Ster advertentie
Ster advertentie