Achtergrond

Achter de schermen tijdens Amerikaanse luchtaanval

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Achter de schermen tijdens Amerikaanse luchtaanval

[KRO-NCRV] Amerika heeft afgelopen nacht, als reactie op de gifgasaanval van dinsdag, bijna zestig kruisraketten afgevuurd op een luchtmachtbasis in de buurt van Homs. In Stand.nl op NPO Radio 1 geeft generaal buiten dienst Frank van Kappen antwoord op de vraag wat er op dat moment achter de schermen moet zijn gebeurd.

Een aantal landen was van tevoren op de hoogte gebracht van de luchtaanval, waaronder Rusland. "Waarschijnlijk heeft er een telefoontje plaatsgevonden van een Amerikaans militair hoofdkwartier naar een militair hoofdkwartier van de Russen", zegt Van Kappen. "De Amerikanen hebben natuurlijk niet precies gezegd wat ze gingen doen, maar hebben de Russen vast gewaarschuwd dat ze beter konden zorgen dat ze op een bepaald moment niet in de buurt van die luchtmachtbasis konden zijn."

Kans om weg te komen

Volgens Van Kappen, die ook jarenlang militair adviseur was van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros Boutros Ghali, moet het voor de Amerikanen lastig zijn geweest om te bepalen wanneer de Russen precies ingelicht moesten worden. "Amerika moest de Russen voldoende kans geven om weg te komen. Tegelijkertijd wilde Trump natuurlijk voorkomen dat de Russen genoeg tijd kregen om een telefoontje te plegen, waardoor het Syrische leger het materiaal op de luchtmachtbasis kon onttrekken aan het bombardement."

Telefoontje naar Rutte

Naast Rusland is ook Frankrijk vooraf op de hoogte gebracht van de raketaanval. Op de vraag of ook premier Rutte of minister Hennis van Defensie van tevoren zijn ingelicht, antwoordt Van Kappen: "Dat denk ik niet, maar ik sluit niet uit dat we via onze inlichtingendiensten iets geweten hebben."

Frank van Kappen was het eens met de stelling: 'Eindelijk laten de Amerikanen hun tanden zien in Syrië'. "Dit is niet alleen een signaal naar Syrië, maar ook naar Noord-Korea, Rusland en China." Bekijk hier het hele gesprek.

Ster advertentie
Ster advertentie