Achtergrond

Rouvoet: 'Schippers verslikte zich in zorgpremie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rouvoet: 'Schippers verslikte zich in zorgpremie'

[KRO-NCRV] Vanaf januari gaan we gemiddeld een tientje per maand meer zorgpremie betalen. Dat is veel meer dan het kabinet had voorspeld. "De minister heeft zich verslikt", zegt André Rouvoet bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Rouvoet heeft tegen de minister gezegd dat ze zich niet rijk moest rekenen. Volgens de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland zouden de premies nog veel hoger zijn uitgevallen als de zorgverzekeraars hun reserves niet hadden ingezet. Het punt is dat de reserves maar één keer uitgegeven kunnen worden. Rouvoet: "Als we alle reserves uitgeven, is het geld over drie maanden op."

Volgens Rouvoet krijgen we nu in vergelijking met 2006 meer zorg voor minder geld. "De groei van de zorgkosten is begonnen in het oude stelsel. Dat heeft helemaal niets te maken met marktwerking. Minima betalen tegenwoordig minder premie dan ze in het ziekenfonds deden", aldus Rouvoet.

'Contract-idiotie'

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten pleit voor een Nationaal Zorgfonds. Alle zorgverzekeraars moeten wat haar betreft worden opgedoekt. Ze wil dat er gesneden wordt in salarissen van zorgbestuurders en reclamecampagnes. Als het aan het Tweede Kamerlid ligt, gaan alle specialisten in vaste dienst. Ook moeten we wat haar betreft af van de bureaucratie in de zorg.

Leijten: "Als we uitgaan van samenwerking dan krijgen we ook minder contract-idiotie en kunnen we af van het overstapcircus." Zorgeconoom Marcel Canoy vindt het Nationaal Zorgfonds niet zaligmakend. Volgens hem is het van groot belang dat er prikkels in de zorg blijven om te concurreren. Ook al gaat dat met kosten gepaard. Dat geldt ook voor allerlei andere sectoren in de samenleving.

Reclamebudgetten

Rouvoet moet "heel diep zuchten" van de woorden van Leijten. De voorzitter heeft moeite met het debat rond het Nationaal Zorgfonds. "De SP blijft maar zeggen dat de kosten van de campagnes enorm zijn maar dat is niet zo." Rouvoet zegt het reclamebudget van de zorgverzekeraars zo'n vijftig tot zestig miljoen is en niet een half miljard, zoals soms wordt gemeld.

Volgens de voorzitter wordt er juist een enorme bureaucratie gecreëerd als de zorg genationaliseerd wordt. Op de vraag of het een goed idee is om artsen in vaste dienst te nemen, antwoordt Rouvoet bevestigend maar hij denkt ook dat het de problemen in de zorg niet oplost.

Bekijk hier het gesprek met André Rouvoet

Ster advertentie
Ster advertentie