Achtergrond
AVROTROS

Na strenge lockdown Frans vastgoed flink in trek

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Na strenge lockdown Frans vastgoed flink in trek

Na maanden van lockdown ontving Frankrijk deze zomer weer toeristen. Nu Nederland code oranje heeft afgegeven voor grote delen van Frankrijk, zullen de toeristen weer naar huis keren. De Franse economie incasseert, maar er zijn ook opvallende, positieve ontwikkelingen, zegt Wim van Teeffelen bij Stax&Toine.

Als consultant begeleidt Van Teeffelen Nederlanders en Vlamingen die in Frankrijk een bedrijf willen starten of overnemen.

Video niet beschikbaar

'Frankrijk was een politiestaat voor een paar maanden'

Frankrijk was één van de zwaarst door corona getroffen landen van Europa, ondanks een uitzonderlijk strenge lockdown, oftewel 'confinement'. Wim van Teeffelen was blij dat hij in Nederland was. "Frankrijk was een politiestaat voor een paar maanden. Iedereen buitenshuis moest bewijzen wat de reden was. Je mocht maar een uur de straat op voor boodschappen. Het was echt heel erg streng."

Ook de toeristen keerden terug naar huis. "Het toerisme was opeens zo dood als een pier. Britten moesten van de ene op de andere dag het land verlaten om het Verenigd Koninkrijk nog in te mogen. Dat is de grootste groep toeristen. Toch is het ook weer snel hersteld. Mijn indruk is dat het helemaal niet zo'n slecht jaar wordt. "

Vastgoed erg in trek

Met name het vastgoed is meer in trek dan ooit, ziet Van Teeffelen. "Het is voor het eerst dat ik heb meegemaakt dat er werd overboden op een afgelegen huis, iets wat in Nederland de normaalste zaak van de wereld is. Opeens hebben de Fransen zelf ook interesse hierin. Er is een groep die 2,5 maand opgesloten zat op een appartement van 50 vierkante meter driehoog achter. Die denken 'dat nooit meer'."

Over de horeca is Van Teeffelen minder positief. "Dat ging al niet zo goed. Ik denk dat er duizenden horecagelegenheden failliet gaan."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie