Achtergrond

'Je moet je als krant altijd bewust zijn dat je bespeeld wordt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je moet je als krant altijd bewust zijn dat je bespeeld wordt'

[KRO-NCRV] 'We hebben iets leuks voor jullie, willen jullie daarover publiceren?' Zo gaat het vaak met nieuws uit Den Haag. Dat vertelt Pieter Klok, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant in het Mediaforum. "Er zijn altijd mensen met belangen die willen dat je ergens over schrijft."

Proef met legale wietteelt, hardere aanpak illegale prostitutie, aflossen huis wordt minder voordelig, vaderschapsverlof uitgebreid naar zes weken. De lijst met uitgelekte besluiten uit het concept-regeerakkoord lijkt eindeloos. In hoeverre wordt dit nieuws geregisseerd naar buiten gebracht?

Voor een karretje gespannen

Volgens Klok wil de Volkskrant aan de ene kant een 'newsy' alerte krant zijn, maar aan de andere kant is het belangrijk om afstand te bewaren. "Je maakt altijd de afweging: is het belangrijk genoeg of word ik hier voor een karretje gespannen?" Dat is volgens de hoofdredacteur een continue dilemma.

Angela de Jong, tv-recensent van het Algemeen Dagblad, zegt dat dit niet alleen voor de politiek geldt. Deze week worden de tv-prijzen uitgereikt tijdens het Televizier-Ring Gala. De afgelopen jaren werden de nominaties hiervoor bij RTL Boulevard bekend gemaakt, maar dit jaar bood de organisatie aan verschillende media brokjes aan. De Jong: "Willen jullie de presentatrices en de actrices bekend maken? Ja dat willen we eigenlijk best wel, maar het is ook best wel raar om daar ja tegen te zeggen." Volgens de tv-recensent is dit is wel iets waar je als journalistieke redactie tegenwoordig goed over na moet denken.

Steeds minder vrijheid in Den Haag

De Jong heeft het idee dat dit de afgelopen jaren erger is geworden. Dat beaamt Pieter Klok; volgens hem mogen de Kamerleden steeds minder zelf, alles moet via de voorlichting en spindokters. De boodschap van de partij is volgens Klok allesbepalend geworden, en de individuen zijn van ondergeschikt belang. "Er is veel minder vrijheid in Den Haag", zegt hij. "Alles wordt steeds beter geregisseerd. Dat vind ik wel te betreuren."

Kijk hier het Mediaforum terug

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie