Achtergrond

Ontknoping van De Brand in het Landhuis

foto: Beeld: NTRfoto: Beeld: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontknoping van De Brand in het Landhuis

De hele week staat de podcast De Brand in het Landhuis al in de toplijstjes van populaire beluisteringen. Vandaag verschijnt de slotaflevering van dit spannende verhaal.

{podcast audio="77594" caption="Aflevering #6, waarin kunstdetective Arthur Brand een onthulling doet" }

Simon Heijmans – de maker van De Brand in het Landhuis – voelt zich al wekenlang overdonderd door de massale belangstelling voor zijn podcast, waarin hij het verhaal ontrafeld dat hem vanaf zijn jeugd bezig houdt. Het gaat over een Brabantse grootgrondbezitter wiens landhuis in 2003 afbrandt. De landheer Ewald Marggraff vindt daarbij de dood. Sindsdien gaan er wilde geruchten rond over waar zijn kostbare collectie schilderijen is gebleven en zijn vermogen van tientallen miljoenen euro’s.

Kunstdetective Arthur Brand levert in de laatste aflevering bewijs voor diefstal van de kunstcollectie, mede aan de hand van deze foto's:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goudschat

Simon groeide op in de buurt van Vught en hoorde vaak mysterieuze verhalen over Marggraff. Het afgelopen half jaar ging hij op onderzoek uit, samen met Marion Oskamp van de NTR. Ze probeerden te ontrafelen of er brandstichting in het spel was, waar de kunstcollectie is gebleven en het vermogen van naar verluidt 160 miljoen euro. En er ging een gerucht over een goudschat en unieke Middeleeuwse papieren.

De alleenstaande landheer Maggraff leidde een teruggetrokken leven op landgoed Zionsburg. Ook dat was in Vught voedingsbodem voor allerlei speculaties na zijn dood.

Bijzondere luisterervaring

Wat de podcast tot een bijzondere luisterervaring maakt, is dat Heimans de luisteraar meeneemt in zijn zoektocht naar de waarheid. Hij deelt daarin zijn gevoelens van teleurstelling en euforie. “Je bent er als het ware zelf bij en maakt elke stap mee. Er is ook ruimte voor doodlopende weggetjes en mislukkingen in mijn zoektocht. Dat maakt het een enorm populaire podcast”, zei Heijmans deze week in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Al twee weken lang staat De Brand in het Landhuis bovenaan de podcast-hitlijsten. “Voor een Nederlandse verhalende podcast is dit niet eerder vertoond. Meestal heeft dit type podcast wat tijd nodig op basis van mond-op-mond-reclame van luisteraars die het bij elkaar aanbevelen”, vertelt Wim Eikelboom, podcast-coördinator bij NPO Radio 1.

Hij ziet dit podcast-succes als een bewijs dat er volop kansen liggen voor mooi vertelde audioverhalen. “In dit jaar van het 100-jarige bestaan van de radio, zie je dat de podcast een groeiende loot is aan de audiostam. Onder de vlag van NPO Radio 1 zullen dit jaar nog een paar prachtige verhalende podcasts verschijnen die vast ook een succes zullen worden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie