Achtergrond
KRO-NCRV

Tekort technisch personeel kan leiden tot problemen bij Philips-fabrieken

foto: Een student aan het werk in het Solar Laboratorium op de Technische Universiteit Eindhoven. ANPfoto: Een student aan het werk in het Solar Laboratorium op de Technische Universiteit Eindhoven. ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekort technisch personeel kan leiden tot problemen bij Philips-fabrieken

Het groeiend tekort aan technici kan tot gevolg hebben dat Philips delen van de productielijnen naar het buitenland verplaatst. Dat zei Hans de Jong, president van Philips Nederland, in het Radio 1-programma 1 op 1. De Jong luidt de noodklok over het groeiend tekort aan technici in Nederland.

"Je wilt helemaal niet weg uit Nederland, maar je zult op een gegeven moment ook kiezen voor continuïteit", aldus De Jong. "Maar wij doen er alles aan om dat in Nederland op te lossen." Het tekort aan technici bedreigt volgt De Jong de welvaart van Nederland. Er is een digitale revolutie gaande die de samenleving als geheel op zijn kop zet.

Investeren

De president van Philips Nederland pleit daarom voor extra investeringen door het kabinet in het onderwijs. Niet alleen de technische universiteiten moeten meer middelen krijgen, ook stromen er volgens De Jong veel te weinig leerlingen het MBO in. Ook pleit hij voor een herwaardering van de traditionele maakindustrie. Want nu de gaskraan dichtgaat en de zorgkosten blijven groeien, moeten we op andere manieren geld gaan verdienen.

Gaskraan dicht

Het dichtdraaien van de gaskraan laat volgens De Jong juist zien dat wij vakkrachten nodig hebben. Door een nijpend tekort aan technische mensen dreigt Nederland straks miljoenen huizen niet te kunnen verduurzamen. Door nu druk op de ketel te zetten hoopt De Jong dat er ‘uiteindelijk’ oplossingen komen.

Dividendbelasting

De topman van Philips benadrukte dat zijn bedrijf er alles aan zal doen in Nederland te blijven. De omstreden maatregel die het kabinet heeft genomen door de dividendbelasting te schrappen heeft daar volgen De Jong niet aan bijgedragen. "Wij hebben een kabinet dat echt inzet op een goed vestigingsklimaat. Dat steunen wij van harte", aldus De Jong over het schrappen van de dividendbelasting. "Wij denken dat het een goede maatregel is, maar wij staan er neutraal in als bedrijf. Het is een element dat helpt bij het vestigingsklimaat."

Ster advertentie
Ster advertentie