Achtergrond
BNNVARA

Humberto Tan: 'Al die tranen bij Late Night waren niet voor niets'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Humberto Tan: 'Al die tranen bij Late Night waren niet voor niets'

Humberto Tan begint vanavond met VTBL, het nieuwe voetbal praatprogramma van RTL. Maar voordat hij daar van start gaat, schuift hij eerst nog aan bij Özcan Akyol. Over zijn jeugd, zijn broer, het vertrek bij RTL Late Night en hoe het zit met de zenuwen voor zijn nieuwe programma vertelt hij in Onze man in Deventer.

Onze Man in Deventer met Humberto Tan - uur 1

Precies 50 jaar geleden kwam Humberto naar Nederland met zijn moeder, broers en zus. Hij groeide op in de Bijlmer en komt er nog regelmatig. Hoe Humberto opgroeide, verschilt van hoe zijn kinderen nu opgroeien: "De manier waarop ik ben opgegroeid heeft er wel voor gezorgd dat ik vecht voor wat ik wil bereiken. Maar, zij zijn veel sneller en breder in hun blikveld op de wereld. Ze zien veel meer dan ik. Ik probeer wel te benadrukken dat dat niet vanzelfsprekend is."

Quote

En toen kreeg hij te horen dat hij aids had, toen ben ik niet meer gegaan natuurlijk.

Humberto Tan

Prince Mohammed

Humberto Tan is inmiddels een begrip in Nederland. Maar, hij werd niet de enige bekende in de familie. Jaren eerder figureerde zijn broer Patrice als Prince Mohammed in 'June Lodge & Prince Mohammed', "omdat de echte Prince Mohammed niet mee kon." Hij ging op tour door heel Europa: "Ik vond het heel stoer om mijn broer zo op tv te zien, met een artiest die je niet kent. Het nummer kende ik. Dat was een gigantische hit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Qua leeftijd lagen Patrice en Humberto het dichtst bij elkaar, ze gingen naar dezelfde middelbare school en sliepen een tijdje op dezelfde kamer. Het deed dus enorm veel pijn toen zijn broer overleed. "Ik had destijds plannen om naar Australië te gaan", vertelt hij, "Het leek mij mooi om een jaar in Sidney te studeren. En toen kreeg hij te horen dat hij aids had, toen ben ik niet meer gegaan natuurlijk."

'Als je zo ziek bent wil iedereen je helpen'

Er was veel onwetendheid over aids en er rustte een taboe op het onderwerp. "In die tijd was het al erg om een glas op te pakken waar een aids-patiënt uit had gedronken", vertelt Humberto, "omdat men dacht dat je daar besmet door kon raken."

Humberto: "Op een gegeven moment had Patrice een mooie metafoor. Hij zei, Als je zo ziek bent zoals ik nu ben, wilt iedereen je helpen. Maar het is alsof je in het drijfzand ligt en iedereen je touwen toegooien, maar je kunt het niet pakken want je weet dat je wegzakt."

Quote

Al die tranen bij Late Night, die waren niet voor niets hè.

Humberto Tan

Kordaat maar lichtgeraakt

Patrice overleed uiteindelijk. Toen Humberto's oudste broer een hersentumor kreeg waaraan hij ook zou overlijden, klapte zijn moeder dicht. Zij overleed aan het gebroken hart syndroom: "Er komt letterlijk een scheur in je hart, een gebroken hart. Dat kan komen door verdriet."

Humberto beschrijft zijn moeder als kordaat, niet sentimenteel en behoorlijk pragmatisch. "Maar als het over je kinderen gaat valt dat allemaal weg. Je kinderen zijn alles." Ergens lijkt Humberto op zijn moeder, maar hij kan wel lichtgeraakt zijn: "Al die tranen bij Late Night, die waren niet voor niets hè."

Het plezier van Late Night

Humberto had zich voorgenomen om niets meer over Late Night te zeggen, "want alles wat ik zeg klinkt lelijk. Als ik heel positief ben geloven mensen daar niets van, als ik heel negatief ben zeggen mensen, 'dat is toch zuur!' Het belangrijkste vind ik, ik heb Late Night met gigantisch veel plezier gemaakt. En dat wil ik overhouden."

Quote

Het belangrijkste vind ik, ik heb Late Night met gigantisch veel plezier gemaakt.

Humberto Tan

Ondanks zijn vertrek bij Late Night heeft Humberto voor drie jaar bijgetekend bij RTL. Aan de ene kant presenteert hij daar entertainment programma's, aan de andere kant zijn er verdiepende programma's in ontwikkeling. "Interview-achtige programma's zijn het", laat Humberto erover los, "Maar dan op locatie."

Humberto's nieuwe programma VTBL borduurt voort op Voetbal Inside. Maar, Humberto koos er specifiek voor om niet dezelfde titel te behouden. Dat RTL Late Night de titel heeft behouden, vindt hij interessant. "Online was Late Night gigantisch; 300.000 volgers op Facebook. Maar ik zeg niet dat ik het ermee eens ben." Een andere titel was volgens Humberto "een betere keuze geweest."

VTBL

En vandaag om 20:00 is het dan zo ver: de eerste uitzending van VTBL. Aan tafel zitten vier gasten, met Theo Janssen als vaste analist. Als eerste gast schuift Ronald Koeman aan. En de kijker kan ook Jan Boskamp wel eens kan verwachten bij het programma, maar de andere namen houdt Humberto geheim: "Die mag je later ontdekken."

Onze Man in Deventer met Humberto Tan - deel 2

Onze Man in Deventer

Schrijver en columnist Özcan Akyol is 'onze man in Deventer.' Hij presenteert iedere zaterdag tussen 12 en half 2 het gelijknamige 1-op-1-interviewprogramma, live vanuit zijn woonkamer in het centrum vanuit zijn geliefde woonplaats. Terwijl zijn kinderen al lekker liggen te slapen en zijn vriendin nog wat rommelt in de keuken, kruipt de gast bij Özcan op de bank. Eus is een nieuwsgierige vriend, die soms ook een tikkeltje brutaal is.

Ster advertentie
Ster advertentie