Achtergrond

10 uitspraken van 5 vertrekkende Kamerleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 uitspraken van 5 vertrekkende Kamerleden

[KRO-NCRV] Deze week praten we met Kamerleden die hebben aangekondigd na de verkiezingen in maart niet meer terug te keren in de Tweede Kamer. Ghislaine Plag spreekt in De Ochtend op NPO Radio 1 over hoe ze tegen het afgelopen jaar aankijken en waar ze het meest trots op zijn.

Sharon Gesthuizen (SP)

'10 jaar oppositie voeren is best vermoeiend'
"Iedereen moet altijd een beetje lachen als een politicus dat zegt, maar je pleegt toch een beetje roofbouw op je op jezelf en op je eigen gezondheid. En dan moet je soms even denken, houd ik dit op dit tempo nog vol of moet ik een andere weg inslaan. En voor dat laatste heb ik gekozen."

'Ik weet niet wie naar het AD geschreven heeft'
"Ik kan er niets over zeggen, maar ik heb ook geen idee. En eerlijk gezegd wil ik er ook niet over nadenken. Dat klinkt misschien heel stom, maar uiteindelijk zijn wij één fractie en tot aan de verkiezingen moet iedereen die in de fractie zit hun stinkende best doen."

Lea Bouwmeester (PvdA)

Over debat 'plascontracten': 'Ik moest 100 keer op mijn tong bijten om niet zelf naar die microfoon te rennen'
"Ik ben niet zelf de woordvoerder, maar heb het debat wel gevolgd en ik moest echt 100 keer op mijn tong bijten om niet zelf naar die microfoon te rennen om te zeggen: wacht even jongens, even de feiten hier. Je zet een hele beroepsgroep weg alsof ze hele slechte dingen zouden doen. En het gaat niet over feiten, het gaat over gevoel. Dit helpt niet aan de verbetering van de zorg."

'De strijd om de alcoholleeftijd om hoog te krijgen is een hele grootste verdienste'
"Ik ben er zes jaar mee bezig geweest om een aantal voorstellen te doen om het zuipgedrag tegen te gaan. Het is zeker een grote verdienste want jongeren drinken minder en dat draagt bij aan hun eigen gezondheid."

Fatma Koser Kaya (D66)

'Het is tijd voor een nieuwe uitdaging'
"Ik ben in 2004 de Kamer in gekomen. Tussentijds ben ik even weggeweest, ben wethouder in in Wassenaar geweest. Ik heb dus heel veel gedaan in de kamer, veel initiatiefwetten ingediend bijvoorbeeld. Maar het wordt tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan."

'Ik heb bewust niet voor de portefeuille integratie gekozen'
"Toen ik net Kamerlid werd, was de eerste vraag die aan mij werd gesteld: 'Waarom doe jij niet integratie?' En ik reageerde daar eigenlijk vrij natuurlijk op: 'Maar hebben mensen met een andere achtergrond dan niks met zorg te maken, of onderwijs of volkshuisvesting? Ik ben een Nederlands Kamerlid die gewoon voor de samenleving van Nederland staat."

Ton Elias (VVD)

'Ik weet nog steeds niet wat de reden is dat ik niet terugkeer in de Kamer'
"Ik weet het niet en ik ga er ook niet tot in de lengte van dagen over mekkeren. En ik heb ook gezegd: ik ga geen achterhoede gevecht voeren."

'Mijn grootste verdienste is het bureau dat ik samen met andere Kamerleden heb opgericht..'
"We hebben (samen met andere Kamerleden) ervoor gezorgd dat er een bureau is gekomen dat projecten ICT als je beginnen bij de overheid toetst op gewone boeren verstandsregels. En dat bureau heeft nu al een aantal projecten tegengehouden dat anders wel doorgegaan zou zijn. En dus is een hoop belastingverspilling voorkomen. En dat is één van de redenen waarom ik de politiek in ben gegaan en daar ben ik heel trots op."

Astrid Oosenbrug (PvdA)

'Weet u wel zeker dat u mij op plaats 36 wil zetten? Want dat betekent dat ik in de kamer zal komen...'
"Ik ken mijzelf een beetje: ik ben echt een techneut en een beetje een nerd ook. Je valt dan al snel buiten de Haagse werkelijkheid. Ik wist wel wat ik wilde en dat ik een doel had, maar ik wist dat het voor mij lastig zou worden om te handhaven in zo'n omgeving."

'Ik heb best veel bereikt en daar ben ik niet ontevreden over..'
"Over wat ik heb bereikt ben ik zeker niet ontevreden, maar wil ik nog 4 jaar keihard knokken voor kleine veranderingen? Want in Den Haag gaan de veranderingen erg langzaamaan. Zo werk ik niet, ik ben zelfs een beetje ongeduldig. Het moet snel, groot en ik wil dat mensen direct merken dat de wereld beter wordt. De Haagse politiek werkt helaas niet zo. "

Ster advertentie
Ster advertentie