Achtergrond

'Verkiezingsprogramma's bedreigen rechtsstaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verkiezingsprogramma's bedreigen rechtsstaat'

[KRO-NCRV] In veertig procent van de verkiezingsprogramma's van politieke partijen staan voorstellen die op gespannen voet staan met de rechtsstaat. Dat zegt een commissie van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) na onderzoek naar die verkiezingsprogramma's. "Ik ben wel geschrokken," zegt commissievoorzitter Wouter Veraart erover in Stand.nl op NPO Radio 1. Grote partijen als VVD, CDA en PVV hebben dat soort voorstellen in hun verkiezingsprogramma staan. De PVV staat met haar verkiezingsprogramma volgens Veraart de rechtsstaat naar het leven: "Ik denk dat die partij door de voorstellen die ze doen laat zien weinig op te hebben onze grondrechten en het anti-discriminatiebeginsel."

Bedreiging


Volgens de commissievoorzitter bij de NOvA gaan juist partijen die zich zeggen sterk te maken voor vrijheid over de schreef: "Sommigen maatregelen die de rechtsstaat willen beschermen, schieten door waardoor ze juist een bedreiging worden voor de rechtsstaat."

'In helft van verkiezingsprogramma's staan voorstellen die in strijd zijn met rechtsstaat'

In de rechtsstaat toetst de rechter of wetten die politici bedenken voldoen aan de voorwaarden van die rechtstaat en of alle burgers gelijk worden behandeld. In een rechtstaat accepteren burgers, politici en ieder ander een uitspraak van zo’n rechter. Rood

Veraart legt zijn werkwijze uit: "We hebben zonder aanziens des persoons naar alle voorstellen gekeken en rode kleuren gegeven aan partijen die in de fout gaan. We wilden eigenlijk helemaal geen rode signaleringen doen, maar dat is niet gelukt. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling in een turbulente tijd, waarin ook onze vrije samenleving ter discussie staat", aldus Veraart. 


Ster advertentie
Ster advertentie