Achtergrond

Femke Halsema: 'Ik heb maar één doel en dat is voor de stad Amsterdam'

foto: Sjoukje Biermafoto: Sjoukje Bierma
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Halsema: 'Ik heb maar één doel en dat is voor de stad Amsterdam'

Femke Halsema is voormalig partijvoorzitter van GroenLinks en inmiddels burgemeester van Amsterdam. Acht jaar geleden verliet ze het politieke veld, om zich nu boven de partijen te begeven in de raad van onze hoofdstad. Ze is te gast bij Het Marathoninterview waar ze spreekt daar met Atze de Vrieze.

Tijdens het 2,5 uur lange interview vertelt Halsema open en persoonlijk over haar politieke carrière en de keuzes die ze daarin maakte. Ze vertelt over haar twijfels en uiteindelijke keuze om tóch te solliciteren voor het burgemeesterschap van onze hoofdstad; over haar eerste, behoorlijk turbulente jaar als burgemeester, want vele hoogte- en ook zeker dieptepunten dienden zich al aan.

Ze vertelt over de drugproblematiek en criminaliteit in de stad. De arrestatie van Ridouan Taghi, de woningnood, en de bijna-uitzetting van Daniël Buter. Ook bespreken ze anderen zaken die speelden in het afgelopen jaar: de situatie met haar familie, haar ervaring tijdens haar optreden op het Museumplein tijdens de huldiging van Ajax.

Quote

We moeten ook een nieuwe, aanvullende geschiedenis voor de stad schrijven

Femke Halsema

Maar Halsema durft ook te dromen tijdens het gesprek. Ze spreekt zich uit over een mogelijke toekomst voor de Wallen; ideeën voor een inclusievere én groenere binnenstad. Ze deelt haar dromen over een imago van de Amsterdam waar drugs en drank niet de hoofdrol spelen: een stadsbeeld waarin de prachtige grachten, rijke geschiedenis en vooruitstrevende kunst, het podium krijgen wat ze verdienen.

De Marathoninterviews

In een tijd dat alles korter, sneller en efficiënter moet, worden er in VPRO’s marathoninterviews juist de tijd genomen. Traditioneel tijdens de feestdagen is er alle tijd voor context, achtergrond, diepgang en nuance. Schrijver en jurist Roxane van Iperen en 'klimaatadvocaat' Roger Cox waren dit jaar ook te gast in de Marathoninterviews. Wil je alle gesprekken van dit, en vorige jaren terugluisteren? Dat kan via het podcastkanaal of via de website.

Ster advertentie
Ster advertentie