Achtergrond

Thierry Baudet gelooft niet meer in de politiek, dus gaat hij de politiek in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thierry Baudet gelooft niet meer in de politiek, dus gaat hij de politiek in

[EO] In Dit is de Dag op NPO Radio 1 geeft Thierry Baudet zijn eerste interview na de bekendmaking dat hij met een eigen partij gaat meedoen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Een jaar geleden zei Baudet nog in een interview met YouTube-kanaal Café Weltschmerz dat hij de politiek helemaal niet in wil. Opmerkelijk genoeg is hij die mening nog steeds toegedaan, vertelt hij bij Dit is de Dag. "Ik wil in principe zelf de politiek niet in, maar ik denk dat het noodzakelijk is. Ik heb een les van het Oekraïne-referendum geleerd: de politiek gaat niet van koers veranderen, ook al is er een overtuigende meerderheid die zegt dat het anders moet."

Als publicist kon hij het verschil niet maken, merkte Baudet. "Ik ging er in als intellectueel, met het idee: ik leg het uit. Maar er veranderde niets!" En dus wil hij de Tweede Kamer in met zijn beweging en hij legt de lat hoog: "1, 2, 5 zetels? Nee, 15 zetels! Wij kunnen meedoen aan een coalitie, we kunnen een belangrijke stem worden in de politiek, dat geloof ik echt."

Toch zou het voor de hand liggen als Thierry Baudet zich aan had gesloten bij de PVV of bij VNL. Hij schreef samen met Paul Cliteur recent nog een rapport voor de partij van Wilders en had rondom het Oekraïne-referendum een samenwerking met Jan Roos. Toch gaat Baudet het dus op eigen houtje proberen: "Forum voor Democratie is een eigen club, met eigen thema’s. Daarom ben ik niet bij VNL gegaan, al wens ik ze uiteraard het beste."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alleen hoeft Baudet het hoogstwaarschijnlijk niet te doen. In YouTube-filmpjes laten onder anderen Jort Kelder, Paul Cliteur, Hans Teeuwen en Annabel Nanninga weten sympathie te hebben voor de opvattingen van het 'Forum voor Democratie'.

Of zij ook daadwerkelijk op de kieslijst komen is nog maar de vraag. Baudet wil daar niet op ingaan, maar stelt vol overtuiging te beschikken over "een top 20 van mensen die capabel genoeg zijn om de Kamer in te gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie