Achtergrond

Arme Brabantse boeren in zee met drugscriminelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arme Brabantse boeren in zee met drugscriminelen

[KRO-NCRV] Al enige tijd worden veel boeren in Brabant benaderd om een wietplantage of xtc-lab te beginnen. Dat kan verleidelijk zijn, als je bedenkt dat ongeveer de helft van die boeren rondom de armoedegrens leeft. Boeren die in zee gaan met drugscriminelen lopen zo nu en dan tegen de lamp, merkte verslaggever Roy Heerkens bij de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch. Hij maakt deze week in De Ochtend NPO Radio 1 een reportageserie over 'Drugsboeren'.

Bekijk hier de reportage:

Veel boeren hebben het niet breed. Een wietplantage in de stal kan lucratief zijn, zo blijkt bij de rechtbank in ’s-Hertogenbosch. In de ene loods werd de carnavalswagen gebouwd, met metershoge kleurrijke poppen. In de andere loods naast een varkenshouderij in Nistelrode stond een grote wietkwekerij. Ruim 1200 hennepplanten, toch al snel zo’n 100.000 euro.

De carnavalsvereniging had nooit wat gemerkt. De boer zegt van niets te hebben geweten. Justitie denkt van wel. Het is opmerkelijk, boeren in de Nederlandse polder die drugs gaan telen. Maar zo gek is het nu ook weer niet. Of het nu gaat om de Afghaanse papavervelden of de Colombiaanse cocaïne velden, het zijn juist heel vaak boeren die aan de basis staan van de drugshandel. Alleen nu dus ook meer en meer in Brabant.

Waarom Brabant?

Ryan Palmen is burgemeester van Hilvarenbeek, een kleine gemeente met een groot buitengebied. De laatste maanden zijn er acht wietplantages ontruimd. Dat is veel voor kleine gemeente. "Voor een deel zit het in onze aard", vertelt Palmen. "We zijn een handelend volk en zitten dichtbij de grens. Waar het vroeger boter, suiker en dat soort artikelen waren, lijken het nu wat andere zaken te zijn."

Juist deze week wordt er in Hilvarenbeek huis-aan-huis een brief verspreid, waarin bewoners in buitengebied worden gewezen op signalen en gevaren. Een citaat: ‘Onze provincie draagt al enkele jaren het twijfelachtige predicaat ‘hennepschuur van Europa’. Ook in Hilvarenbeek treden we hard op tegen drugscriminaliteit.’ En in de brief staan tips. ‘Zelfs als u nergens van af weet, draait u op voor de energiekosten en overige schade aan uw pand.’

Quote

Betrokkenen moeten wat vaker achterom kijken, het is een schimmige wereld

Nicole Zandee - Hoofdofficier OM Oost Brabant

Intimidaties en bedreigingen

Dat geldt ook voor de boer die voor de rechter staat. Het OM eist een voorwaardelijke werkstraf van 180 uur tegen de 66 jarige man omdat hij volgens justitie zijn stal willens en wetens beschikbaar stelde aan twee mannen uit Eindhoven. Tegen hen worden celstraffen van 16 en 18 maanden geëist. Met het geld dat zij verdienden met meerdere hennepplantages kochten ze dure auto’s, horloges en kleding.

Handelsgeest, maar het is natuurlijk wel een schimmige wereld, waarbij betrokkenen ook wat vaker achterom moeten kijken, zegt hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant Nicole Zandee. "Die boeren zijn niet per definitie onderdeel van de onderwereld, maar worden het op deze manier wel", vertelt Zandee. "Met alle risico's van gevangenisstraf en grote financiële problemen, maar ook intimidaties en bedreigingen."

Afwachten

Voor de boer uit Nistelrode was het geen succes. Hij verklaarde dat hij geen idee had dat er in zijn loods wiet werd gekweekt. De huurcontracten waren vals, de huurder bleek niet te bestaan. En nu moet hij een naheffing aan Enexis betalen, 7500 euro voor illegaal afgetapte stroom en de boer had naar eigen zeggen ook nog eens 15.000 euro schade aan zijn schuur. Op 15 november doet de rechter uitspraak.

Ster advertentie
Ster advertentie