Achtergrond

Kinderen hechten zich sneller aan mannen op de crèche

  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen hechten zich sneller aan mannen op de crèche

Kinderen voelen zich ‘veiliger gehecht’ bij mannelijke medewerkers op de crèche dan bij vrouwelijke medewerkers. Het verschil is niet enorm, maar het is er zeker. Dat zegt hoogleraar Ruben Fukkink van de Universiteit van Amsterdam in De Ochtend.Fukkink is bijzonder hoogleraar kinderopvang en heeft intensief onderzoek gedaan naar mannelijke pedagogisch medewerkers op de crèche. “Je kijkt wat er gebeurt als er iets spannends gebeurt, of misschien wel iets engs voor een kind, bij wie zoeken ze dan steun. En dat is het geval bij mannen en bij vrouwen, maar iets meer bij mannen.” Daarnaast is het goed om mannelijke medewerkers op de crèche te hebben, omdat er dan simpelweg een keuze is voor de kinderen. “Kinderen kunnen kiezen of ze met een mannelijke of vrouwelijke stijl dingen willen doen.”

‘Zedenzaak heeft veel verpest’

Het aantal mannen in de kinderopvang is flink gedaald sinds de zedenzaak met Robert M. “Eén iemand heeft vijf jaar geleden nogal wat vernield en verpest en dat begrijp ik. Maar we mogen nooit generaliseren vanuit één man naar acht miljoen mannen in Nederland en ook niet naar die 500 medewerkers in de kinderdagverblijven.”

Toch is dat gebeurd. Pedagogisch medewerker Frans Bos werd vlak na de zaak Robbert M. onterechtbeschuldigd van misbruik op een crèche in Alkmaar. “Het was een jongetje dat zich volgens deze ouders anders ging gedragen vanaf het moment dat hij met mij in aanraking kwam. Hij had last van nachtmerries en wilde niet naar het dagverblijf zeiden zijn ouders. Dat heeft me wel heel erg geraakt, omdat ik mezelf elke ochtend prima in de spiegel kan aankijken en ik niks te verberg heb. Gelukkig heb ik het samen met de manager en de ouders goed kunnen oplossen. We hebben een goed gesprek gehad en uiteindelijk bleek dat er in de privésfeer een aantal veranderingen waren dat het gedrag van het jongetje prima kon verklaren. En de ouders hebben uiteindelijk hun excuses aangeboden.”

Kiezen voor een 'manny'

Er zijn ouders die er juist bewust voor kiezen om hun kind door een man te laten opvangen. Kim Rosa is moeder van Derk (2). Ze is lesbisch en op de crèche waar Derk eerst zat, waren ook alleen maar vrouwen. Dat leek de moeders van Derk niet ideaal. “Mark doet gewoon dingen die een man denk ik leuker vindt om te doen, namelijk de hele dag buiten sjouwen. Vrouwen zijn wat minder voor hun lol de hele dag in de modder”, vindt Rosa. “Ik heb zijn referenties nagebeld van vorige werkgevers. En meer kan je eigenlijk niet doen. Bij een vrouw had ik dat denk ik niet gedaan.”

Mark is in 2015 begonnen als ‘manny’ zoals hij het zelf noemt en dat was niet makkelijk. Veel gastouderbureaus weigerden hem omdat hij een man is. “Mensen geven hun kinderen eerder aan een vrouw dan aan een man en dat is gewoon onterecht,” zegt Mark Jansen.

‘We moeten weer normaal gaan doen’

“Als je bij de voetbaltraining pas een keer een man tegenkomt als jongen of meisje, is dat te laat denk ik”, zegt Fukkink. “Ik denk dat het goed is dat we vaders en moeders hebben, meesters en juffen, mannelijke en vrouwelijke pedagogisch medewerkers. We moeten dat weer normaal gaan vinden. Ik hoorde laatst van een delegatie die in Duitsland een kinderdagverblijf bezocht en daar stonden twee mannen op de groep, zonder vrouwen. En dat kan daar dus gewoon.”

Ster advertentie
Ster advertentie