Achtergrond

Indiërs uren in de rij voor nieuwe bankbiljetten

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Indiërs uren in de rij voor nieuwe bankbiljetten

[KRO-NCRV] Vorige week dinsdag kondigde premier Narendra Modi van India plotseling aan dat alle biljetten van 500 én 1000 roepie per direct ongeldig waren. Met de maatregel wil hij niet alleen de grote hoeveelheid zwart geld in India terugbrengen, maar ook vals geld uitbannen waarmee vanuit Pakistan terrorisme wordt gefinancierd. En dus moet iedereen nu naar de bank om z’n oude geld om te wisselen voor nieuwe biljetten. Maar dat verloopt niet echt vlekkeloos, merkt onze verslaggever bij De Ochtend op NPO Radio 1.Zo’n 90 procent van de betalingen in India wordt gedaan met papiergeld. Van alle cash die in omloop is, beslaan de 500 en 1000 roepiesbiljetten zo’n 85 procent. Al deze bankbiljetten zijn sinds vorige week ongeldig.

De maatregel kwam als een volledige verrassing waardoor banken en geldautomaten twee dagen op slot gingen. Sinds ze vrijdag de deuren openden, staan op de stoep van de banken lange rijen met mensen die contant geld willen hebben.De rijen laten goed de grote verdeeldheid in India zien. De mensen die hier staan, zijn mensen die met hun kleine bedrijfje dagelijks te maken hebben met cash geld en er ook sterk afhankelijk van zijn. Zo lang er geen cash is, kunnen ze geen zaken doen en moeten ze soms zelfs hun bedrijfje sluiten. Ook vind je er veel dagloners die worden betaald in contanten en waarvan het schamele beetje spaargeld dat ze hadden ineens niets meer waard is.

De Indiase Sonyia stond ook in de rij. "We hebben een grote cash-economie en veel mensen in de lagere inkomensklasse zijn afhankelijk van cash. Als er geen cash is, kunnen ze geen zaken doen."

Bekijk hier de reportage:Zakenlieden die nog ergens een zak met geld hadden staan, moeten zich achter de oren krabben hóe ze van hun geld gaan afkomen. Op televisie in India is al te zien hoe grote vuilniszakken met versnipperd papiergeld letterlijk worden gedumpt. Sommige politici zullen nu zich afvragen hoe ze hun campagne moeten financieren, want ook dat gebeurde vaak met zwart geld.

Een man in de rij is teleurgesteld dat de overheid dit zo plotseling heeft besloten. "De regering had het niet over één nacht ijs moeten laten gaan. Ik vind het goed dat het zwarte geld wordt aangepakt, maar op deze manier is de kleine man er de dupe van."

Vooralsnog zijn de problemen met het omwisselen van al het geld nog niet voorbij. Slechts 60 procent van alle geldautomaten werkt op dit moment. Veel automaten zijn ook nog niet ingesteld op het nieuwe briefje van 2000 roepie dat nu wordt uitgegeven.

De Indiase premier, Narendra Modi, zei gisteren dat mensen de komende vijftig dagen nog even door de zure appel moeten heen bijten. Tot eind december kunnen de bankbiljetten nog omgewisseld worden.

Ster advertentie
Ster advertentie