Achtergrond

Specialist: ‘Honden vallen nooit zonder reden iemand aan’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Specialist: ‘Honden vallen nooit zonder reden iemand aan’

[EO] Veel mensen die zijn aangevallen door een hond vertellen dat dit zonder reden gebeurde. "Onzin", beweert hondenspecialist Arnoud Busscher in Dit is de Nacht. "Een hond reageert nooit vanuit het niets. Er is altijd een prikkel die een hond laat reageren."

Arnoud Busscher krijgt als gedragstherapeut voor honden vaak een hond binnen die iemand gebeten heeft. "Ik ga altijd op zoek naar de oorzaak van het gedrag dat de hond vertoont, want een hond bijt niet zomaar. Ik leid ook veel mensen op tot gedragstherapeut voor honden. Wanneer ik een leerling een casus geef en deze concludeert dat de hond zomaar aanviel, keur ik deze conclusie af."

Agressie en angst

Volgens Busscher is het belangrijk om goed naar een hond te kijken. "Als een hond duidelijk agressie vertoont, moet je een hem natuurlijk niet benaderen. Maar ook als een hond verstart, is dat een teken dat hij niet wil dat je hem of zijn terrein te dicht nadert. Maak een hond niet bang, want de meeste keren dat een hond bijt, komt dat omdat hij bang is."

Mensen hebben volgens Busscher geen idee welk signaal ze aan een hond geven. "Een hond geeft voordat hij over gaat op bijten, in hondentaal, al aan dat hij iets niet waardeert. Maar vaak herkennen mensen dit niet en dan ziet een hond geen andere uitweg dan tot de aanval over te gaan."

Signalen herkennen

De oplossing om de signalen te zien is volgens de specialist heel simpel. "Laat je individueel begeleiden door een puppycoach wanneer je een hond koopt. Dan leer je een hond goed africhten en herken je de signalen die een hij afgeeft. Hierdoor kun je ook vreemden die met je hond in aanraking komen waarschuwen wanneer ze het verkeerde signaal afgeven."

agressie bij honden

Ster advertentie
Ster advertentie