Achtergrond
KRO-NCRV

Buma (CDA) wil groot onderzoek bevolkingsgroei: ‘Geboortecijfer daalt, migratie stijgt’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buma (CDA) wil groot onderzoek bevolkingsgroei: ‘Geboortecijfer daalt, migratie stijgt’

CDA-leider Sybrand Buma wil meer weten over de bevolkingsgroei van Nederland in de toekomst. Het CBS berekende dat de bevolkingsgroei sneller groeit dan verwacht. "De vervolgvraag die dan komt, vind ik heel belangrijk: ‘moeten we immigratie op een andere manier sturen?’, zei hij donderdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

In de uitzending blikte Buma terug op het eerste deel van de Algemene Politieke Beschouwingen, die vanwege een bezoek van premier Mark Rutte aan de Eurotop in het Oostenrijkse Salzburg, vrijdag pas verder gaat.

Grote zorg om overbevolking

In het debat pleitte Buma onder meer voor een groot onderzoek naar de bevolkingsgroei. Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat de bevolking harder groeit dan gedacht. Dat komt voornamelijk door immigratie. “Het geboortecijfer daalt, terwijl de migratie stijgt. Eén van de grote onbekenden is altijd het aantal mensen dat asiel komt aanvragen. Dat zal toenemen, want demografisch groeit Afrika ook. Daar zullen we dus antwoorden op moeten vinden,” aldus Buma.

In de jaren ’70 is er voor het laatst onderzoek gedaan naar de bevolkingsgroei. Hoogleraar sociale demografie Jan Latten noemt het ‘hoog tijd’ dat er een nieuw onderzoek komt en is blij dat de Kamer de handschoen oppakt. “De saamhorigheid in de Nederlandse samenleving staat op het spel. We staan voor een belangrijk punt: ‘kunnen we de solidariteit handhaven?”, vraagt Latten zich af. Hij zegt beschikbaar te zijn om aan het onderzoek mee te werken.

‘Unilever naar Rotterdam’

De voorman van het CDA acht de kans ‘heel erg groot’ dat de aandeelhouders van Unilever besluiten om het hoofdkantoor daadwerkelijk naar Nederland te verplaatsen. Het Brits-Nederlandse concern houdt op 26 oktober een vergadering waar Britse aandeelhouders kunnen stemmen over de voorgenomen verhuizing van het concern van Londen naar Rotterdam. Het schrappen van de dividendbelasting zou een belangrijke reden zijn voor de verhuizing. Buma staat nog altijd pal achter het besluit.

Grenzen politieke debat overschreden

In het debat zijn volgens Buma grenzen overschreden toen PVV-leider Geert Wilders en DENK-voorman Tunahan Kuzu elkaar toebeten op te rotten. Het debat houdt volgens CDA-voorman Buma op als politici gaan schelden. “Ik vraag me sterk af of je een voorman wil die op deze manier het voorbeeld geeft. Je wint de aandacht, maar uiteindelijk verliezen we allemaal.”

Omroepen

Buma steunt de oproep van ChristenUnie-leider leiders Segers om de NPO te hervormen. In de Volkskrant zei Segers woensdag dat hij meer macht wil voor de omroepen en minder voor de NPO. Hij vindt dat de publieke omroep veel democratischer moet worden georganiseerd.

Ster advertentie
Ster advertentie