Achtergrond
Zwart

Lennart van de Meulen: 'Lesgeven zorgt ervoor dat leerlingen begrijpen wat een grapje is en wat niet.'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Lennart van de Meulen: 'Lesgeven zorgt ervoor dat leerlingen begrijpen wat een grapje is en wat niet.'

Lennart van der Meulen is Leraar van het jaar in het basisonderwijs. Hij geeft les aan groep 5/6 op basisschool De Gouden Griffel in Berkel en Rodenrijs en streeft ernaar dat elke leerling gezien wordt en echt zichzelf kan zijn.

Leraar van het jaar

Een jury bepaalt wie er 'Leraar van het jaar' wordt, maar de ouders en leerlingen kunnen hun docent opgeven. Lennart is een betrokken docent en daarom hebben de ouders hem opgeven. Lennart: "Ik beteken veel voor die kinderen, ik voel ze echt, weet wat ze nodig hebben en kan ze daar goed bij helpen." Dat is niet makkelijk, toch lukt het Lennart om zijn leerlingen beter te begrijpen "Door naar ze te luisteren en de tijd te nemen om ze beter te leren kennen."

Lennart zorgt ervoor dat hij in contact blijft met zijn leerlingen "Waar ik veel mee bezig ben is om de lessen leuker te maken doormiddel van actieve werkvormen, waarbij ze echt leren samenwerken en samen plezier hebben."

Pesten

Actieve werkvormen, humor en samenwerken spelen een belangrijke rol in de lessen van Lennart. Hierdoor wordt er volgens Lennart minder gepest: "Mijn manier van lesgeven zorgt ervoor dat leerlingen begrijpen wat een grapje is en wat niet. Ook moeten mijn leerlingen veel samenwerken en overleggen met elkaar, hierdoor leren ze elkaars antwoord te respecteren."

Digitalisering

In klaslokalen zijn beeldschermen en technologie niet meer weg te denken en volgens Lennart biedt het meer mogelijkheden om onderwijs beter te maken. Lennart: "Wij werken met tablets waardoor het voor de docent makkelijker wordt om bijvoorbeeld directer feedback te geven en is het makkelijker om analyses te maken."

Helaas heeft elk voordeel ook nadelen zo, vertelt Lennart: "Als een leraar de lessen alleen maar baseert op de digitalisering, dan maak je het onderwijs heel saai. Zorg ervoor dat de leerlingen niet alleen maar naar een schermpje kijken, maar zorg ervoor dat ze iets gaan doen."

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie