Achtergrond
AVROTROS

Mag je een natuurfilm 'faken'?

foto: Microkosmosfoto: Microkosmos
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je een natuurfilm 'faken'?

De serie Human Planet van de BBC is in opspraak gekomen. Over de serie kwam naar buiten dat een dertig meter hoge boomhut van het Korowai-volk uit Indonesië speciaal voor de serie is gemaakt. Het is niet de eerste keer dat de BBC daar op wordt aangevallen. Zo kreeg de serie Planet Earth eerder ook al kritiek omdat deze zou zijn 'gefaket'. Maar: beelden in scène zetten in een natuurdocumentaire gebeurt al veel langer. Een Franse film over insecten, Microkosmos: Le peuple de l'herbe uit 1996, ging zelfs nog een stapje verder.

De regisseurs van de film: biologen Claude Nuridsany en Marie Pérennou filmden de insecten voornamelijk in een studio, terwijl het in de film leek alsof deze gefilmd was op het Franse platteland. Ignas van Schaik, producent van bioscoopfilm De Wilde Stad, reageert. "Het was een prachtige film, heel inspirerend. Zij waren echt hun tijd vooruit in de manier waarop zij natuurfilms in beeld brachten", vindt Van Schaik.

Video niet beschikbaar

Van Schaik vindt het niet zo gek dat ook in die film beelden in scène zijn gezet: "In iedere natuurfilm zitten scènes die zijn 'gemaakt'. De discussie over nep of echt vind ik een non-discussie. Je moet je afvragen bij het filmen of het gaat om natuurlijk gedrag."

Wees open en eerlijk over wat je filmt

In de richtlijnen van de BBC staat dat het publiek nooit mag worden bedrogen of misleid door wat het ziet of hoort, maar bij de Britse omroep is dat nu meerdere malen gebeurd. Bij Frozen Planet leek het alsof de ijsberen op de Noordpool gefilmd waren, terwijl er eigenlijk in dierenpark Rhenen was geschoten. Van Schaik vindt dat dar verteld had moeten worden, online of via een persbericht. "Je moet er open en eerlijk over zijn en niet zeggen dat iets in de vrije natuur is gefilmd."

In zijn eigen film De Wilde Stad zijn ook beelden in scène gezet. "Een scène met Amerikaanse rivierkreeften is in scène gezet, maar dat is wel in overleg gegaan met stadsecologen", vertelt van Schaik.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie