Achtergrond
EONOS

Imagine, al 50 jaar fenomenaal maar ook beladen en omstreden

foto: EPA/JAROSLAV RICHTER CZECH REPUBLIC OUT
  1. Nieuwschevron right
  2. Imagine, al 50 jaar fenomenaal maar ook beladen en omstreden

John Lennon bracht 11 oktober 1971 het nummer Imagine uit. Het liedje verkreeg iconische status, en wordt mondiaal nog altijd veel gedraaid. Radio-dj Gerard Ekdom begrijpt dat wel. "Het is ook fenomenaal. Want het is na 50 jaar nog steeds relevant. Vooral op momenten dat de wereld zo is zoals Lennon hem toen beschreef. Helaas klopt het dan nog steeds."

De deejay erkent dat Imagine een beladen nummer is. "Je draait het niet even gezellig. Het gebeurt vooral bij heftige gebeurtenissen. Zoals de dood van Fortuyn of 9/11, daarna werd het meteen gedraaid." Velen vinden dan troost in Imagine. Het lied drukt een verlangen uit naar het einde van alle oorlog en ellende. Ekdom: "Lennon was een vredesactivist. Dit nummer heeft daar alles mee te maken. Imagine was zijn religie, zijn geloof. Een sterke boodschap, verpakt in een prachtige melodie."

Anti-religie

Maar in christelijke kring was en is niet iedereen blij met het lied, vanwege de tekstregel 'imagine no religion too'. Cultuurtheoloog Frank Bosman snapt dat en voelt het ongemak zelf ook. "Ik ben Beatle-fan en gitarist. Ik heb Imagine veel gespeeld. Maar sinds 2015 sla ik het over." Bosman denkt dat Lennon zich met het liedje verzette tegen het instituut kerk, maar niet tegen religie of spiritualiteit zelf. "Hij was daar juist zeer mee bezig."

Bosman vindt echter dat Imagine door anderen vaak gebruikt is als anti-religieuze propaganda, bijvoorbeeld na terreuraanslagen zoals bij Charlie Hebdo en de Bataclan in 2015. Dat laatste stuit hem tegen de borst.

Zoon vernoemd

Het werk van John Lennon heeft diepe indruk gemaakt op Ekdom. Hij noemde zijn oudste zoon Lennon. "John Lennon was de meest uitgesproken van de vier Beatles, de meest excentrieke. Hij was de laatste jaren van zijn leven ook een vader en een huisman. Een van zijn laatste liedjes voor hij werd vermoord was Beautiful Boy. Toen ik dat hoorde, dacht ik: onze zoon vernoemen we naar hem."

Waarom is Imagine al 50 jaar zo'n iconisch en troostrijk, maar soms ook omstreden nummer?

foto: EPA/JAROSLAV RICHTER CZECH REPUBLIC OUT

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie