Achtergrond
EONOS

Wie wint de onderwijs-oscar?

foto: Programmaboekje Nationale Onderwijsprijsfoto: Programmaboekje Nationale Onderwijsprijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wint de onderwijs-oscar?

De Nationale Onderwijsprijs wordt op woensdag 27 maart uitgereikt aan scholen die de positieve en creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht brengen, en dat elk op hun eigen manier doen. Aan de vooravond van de uitreiking waren twee scholen te gast in Langs de Lijn en Omstreken om over hun projecten te vertellen.

Basisschool Het Mozaïek uit Arnhem haalde de finale vanwege de wekelijkse debatten die worden georganiseerd in de bovenbouw. Initiatiefneemster Conny Ettema van Debatteren kun je leren geeft aan dat kinderen op deze manier worden uitgedaagd om zich in de ander te verplaatsen en na te denken over allerlei soorten thema’s.

"Een paar weken terug debatteerden we bijvoorbeeld over de stelling dat politiewerk alleen voor volwassenen is", vertelt groep 8-leerling Oumaima. Volgens Edris, die ook in groep 8 zit, is het een voordeel dat je door debatteren jezelf goed leert verwoorden. "Het helpt bij het ontwikkelen van je woordenschat en je taal."

Gepest

Het Fioretti College uit het Brabantse Veghel is genomineerd met het schilderproject dat daar al twintig jaar bestaat. Leerlingen die een mentale steun in de rug nodig hebben, gaan schilderen of tekenen met docent beeldende vorming Geert van de Vorstenbosch.

Leerlingen Nuno en Jill hebben veel baat gehad van de lessen, vertellen ze. "Ik werd benaderd voor het project, omdat ik werd gepest", vertelt Nuno. "Maar ik merk nu dat ik veel sterker in m’n schoenen sta." Jill heeft het project al drie keer doorlopen en vindt dat haar school zeker moet winnen. "Er zijn veel mensen met een rugzak en daar mag best aandacht aan worden besteed!"

Luister hier het hele gesprek terug:

Scholen benieuwd: wie wint de onderwijs-oscar?

Ster advertentie
Ster advertentie