Achtergrond

Staatssecretaris Dijksma: 'Alle hens aan dek voor de NS om de kwaliteit hoog te houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatssecretaris Dijksma: 'Alle hens aan dek voor de NS om de kwaliteit hoog te houden'

Staatssecretaris Sharon Dijksma wil af van de gedachte dat de NS winst moeten maken. Dat zegt de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu in Stand.nl op NPO Radio 1. De spoorvervoerder moet zich volgens Dijksma richten op het verbeteren van kwaliteit van het openbaar vervoer. “Het is de komende jaren alle hens aan dek om de kwaliteit hoog te houden.”

Dijksma reageert daarmee op de kritiek van de ondernemingsraad en de vakbonden, die vandaag in de Volkskrant aan de bel trekken. De spoorvervoerder wil – tot onvrede van de ondernemingsraad en vakbonden – de winkelactiviteiten op de stations afbouwen. Bovendien is de directie niet van plan om mee te dingen naar een nieuwe concessie voor het spoorvervoer in de provincies Friesland en Groningen.

Video niet beschikbaar

Stationswinkels

De NS maakte in 2015 118 miljoen euro winst, waarvan een aanzienlijk deel voortkwam uit stationswinkels als Julia's, Smullers en de Broodzaak. Dat met het afstoten van de stationswinkels een deel van de winst verdwijnt, is voor de staatssecretaris echter geen belemmering. “Het openbaar vervoer is een publiek goed en het oogmerk moet niet zijn om winst te maken”, aldus Dijksma. De spoorvervoerder kan zich volgens de staatssecretaris beter concentreren op haar kerntaak: het vervoer.

Volgens NS-topman Roger van Boxtel is er een Deltaplan nodig voor het openbaar vervoer om te voorkomen dat Nederland “hopeloos vastloopt”. “Daar ben ik het mee eens”, reageert de staatssecretaris.

Bedrijf

De Nederlandse Spoorwegen zijn in het verleden omgevormd tot een verzelfstandigd bedrijf, waarvan de overheid aandeelhouder is. De staatssecretaris is geen voorstander van het volledig terugdraaien van die verzelfstandiging, maar pleit er wel voor dat NS en ProRail “dichterbij de overheid” komen te staan.

“We kijken nu naar verschillende scenario’s”, vertelt Dijksma, waaronder ook deze optie. “Het zal aan een volgend kabinet zijn om die knoop door te hakken."

Ster advertentie
Ster advertentie