Achtergrond

'Beelden NOS Journaal arrestatie Rusland in scène gezet'

foto: Screenshot NOSfoto: Screenshot NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beelden NOS Journaal arrestatie Rusland in scène gezet'

[KRO-NCRV] Volgens journalist Margriet Brandsma zijn beelden die het NOS Journaal gisteren uitzond over een arrestatie van terreurverdachten in Rusland nep. Dat zei ze vandaag in het Mediaforum in De Ochtend.

"De beelden in het journaal kloppen niet", citeerde Brandsma een persoonlijk bericht aan haar van een bevriende Ruslandkenner. "Want: overdag gedraaid, terwijl de verdachte 's nachts is aangehouden en anderhalf uur later is ondervraagd. Duidelijk een geval van in scène zetten."

De NOS hield gisteren al een slag om de arm bij het tonen van de beelden. "Het is onduidelijk of deze beelden in scène zijn gezet", zei Rob Trip bij beelden van de arrestatie van een verdachte. De beelden lieten ook zien dat een verdachte een bekentenis deed over zijn rol bij de verijdelde aanslag.

Nepnieuws

"Ik zou die beelden niet uitgezonden hebben. We leven in tijden van nepnieuws. Het NOS Journaal heeft toch een naam hoog te houden. Wees hier wat voorzichtiger mee", aldus Brandsma in het Mediaforum. "Het was journalistiek verantwoorder geweest als Rob Trip in gesprek was gegaan met de Rusland-correspondent. Hoe zinvol was het om dit te laten zien? Het is goed dat Trip het erbij zei, maar ik had het zo niet gedaan."

'Kijker goed geïnformeerd'

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS nieuws, laat in een reactie weten dat er voorafgaand aan de uitzending wel even over de kwestie gesproken is. De redactie besloot de beelden van de arrestatie en de bekentenis toch uit te zenden "omdat het niet zomaar om een incident ging, er zou een grote aanval zijn voorkomen''. Gelauff: "Daarnaast gaven we voldoende uitleg bij de beelden. Waardoor de kijker toch goed geïnformeerd is. We vinden dat de beelden iets toevoegen, ook omdat het beelden zijn die je vaker in Rusland ziet rond dit soort nieuws."

Kijk hier het Mediaforum terug

Ster advertentie
Ster advertentie