Achtergrond

'De omroepen storten bakken populisme over de kijker uit'

foto: ANP/Pauwfoto: ANP/Pauw
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De omroepen storten bakken populisme over de kijker uit'

[KRO-NCRV] De hele week is er al ophef rond het vaccineren tegen kinderziekten. Ook Pauw besteedde aandacht aan het onderwerp maar de manier waarop was Volkskrant-columnist Jean-Pierre Geelen en Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum de Balie, een doorn in het oog. Dat lieten zij weten in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Het RIVM gaat twee miljoen euro uitgeven om jeugdartsen bij te scholen zodat ze bezorgde ouders van repliek kunnen dienen. Dat is hard nodig want ouders twijfelen steeds meer over het nut en de noodzaak van het vaccineren. Bij Pauw zaten drie bezorgde ouders tegenover een jeugdarts. Volgens Jean-Pierre Geelen levert dit soort discussies niet altijd wat op. Er wordt volgens hem gehandeld volgens het credo:"Feiten doen er niet meer toe". Vooral als het gaat om onderwerpen als gezondheid en voeding constateert hij dat er overal feiten vandaan geplukt worden die het eigen gelijk ondersteunen. In zijn ogen maakt het niet uit of het gaat om "groene meisjes" of deze "vaccinatie-dames", het is één pot nat. Beide maken ze gebruik van semi-wetenschappelijke argumenten die op internet te vinden zijn. Geelen pleit voor een kritische discussie maar wil graag verrast worden door betrouwbare onafhankelijke feiten en niet met tegenover elkaar gestelde meningen.

Echte deskundigen

Volgens Yoeri Albrecht hielp het gisteren ook niet dat de jeugdarts niet goed over kon brengen wat er niet deugde aan de redenatie van de drie bezorgde ouders. "Die 2 miljoen euro die de overheid wil gebruiken om artsen bij te scholen is hard nodig." Graag zou Albrecht twee echte deskundigen met tegenovergestelde meningen zien en niet drie ouders met kinderen die het allemaal "prima" doen. Dat doet volgens de baliedirecteur helemaal niet ter zake. "Mijn kinderen zijn wel gevaccineerd en doen het ook prima."

Geen vox-pops meer

Albrecht vindt het problematisch dat de pers mensen die geen of weinig kennis hebben, gelijkstelt met deskundigen. Hij is dan ook klaar met vox-pops bij onderwerpen: "Wat voegt het toe?" Hij doelt op vragen als "wat gaat er door u heen?" Geelen oppert dat dit soort onderwerpen over gezondheid en voeding waarschijnlijk beter tot hun recht komen in documentaires. Want nu word je als kijker eigenlijk het bos ingestuurd: "De groeten kijker! Je schiet er niks mee op". Ook Albrecht is van mening dat er verwarring is gezaaid en er conspiracytheories zijn gevoed. Albrecht: "En dan vinden we het gek dat er populistisch gestemd wordt! De omroepen storten bakken populisme over de kijker uit."

Quote

En dan vinden we het gek dat er populistisch gestemd wordt!

Yoeri Albrecht, directeur debatcentrum De Balie


Kijk hier het hele Mediaforum terug, met daarin ook bangmakerij door terreurdreigingen en een recensie van de eerste aflevering van het nieuwe VPRO tv-programma 'Onzichtbaar Nederland'.

Ster advertentie
Ster advertentie